Što je CrossFit i kome je namijenjen?

Što je CrossFit i kome je namijenjen?

Foto: Shutterstock

CROSSFIT je visoko intenzivan, konstantno varijabilan način vježbanja dizajniran za razvoj snage i kondicije. Namijenjen je svima: potrebe profesionalnih sportaša i naših baka se razlikuju samo po stupnju zahtjevnosti, ne i po vrsti aktivnosti. Čar CrossFita leži u tzv. skaliranju i modificiranju. Prilagođava se opterećenje i intenzitet, dok vježbe ostaju iste. Teži se općenitoj fitness spremi, a ne specijalizaciji. Takav tip funkcionalnog fitnessa pojedince priprema na zahtjeve svakodnevnog života.

CrossFit je objedinio karakteristike drugih sportova i stvorio sportaše koji su spremni na sve, uključujući ono nepoznato. Trening dana se zove WOD (workout of the day) i uključuje rad na 10 razina fizičke pripremljenosti: kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opća izdržljivost, snaga, gipkost, jakost, brzina, koordinacija, agilnost, ravnoteža, i preciznost.
 
U usporedbi s "običnim" teretanama, tzv. CrossFit boxevi mogu prostorno biti vrlo mali, zato što se svaki rekvizit i komadić prostora maksimalno iskorištava. Nema sprava koje zauzimaju prostor, radi se sa šipkama, girjama, sanducima, vijačama... Od olimpijskih dizanja do gimnastike, treninzi su individualizirani, maksimalno prilagodljivi, i namijenjeni su poboljšanju zdravlja i cjelokupne fizičke spreme.
 
CrossFit promovira tzv. Paleo prehranu (30 posto proteina, 40 posto ugljikohidrata, 30 posto masti), kao što su jeli naši preci (odatle i naziv Caveman/Paleo prehrana). Ne konzumiraju se procesirani ugljikohidrati, a unosi se što više proteina, povrća, i orašastih plodova.
 
Energija potrebna za ovakav tip treninga se crpi iz sva tri energetska sustava na izjednačen i izbalansiran način, slično kao i u životu, te se sagorijeva vrlo veliki broj kalorija zbog visokog intenziteta, što je cilj većini današnjih vježbača.
 
Nekim zaljubljenicima u vježbanje je također vrlo zanimljiva činjenica da većinu CrossFit treninga završavate na podu, znojni, iscrpljeni, i sretni.
 
Izvor: Fit-team

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara