Vaga - naš najveći neprijatelj

Foto: Shutterstock

ČESTO smo svjedoci prevelikog pridavanja važnosti ovoj metalnoj, digitalnoj napravi koja doslovce uništava volju za treningom i demotivira velik broj vježbača.

Vaga kao mjerni instrument nam u datom trenutku može prikazati ukupnu težinu našeg tijela, no nikako ne i sastav tijela odnosno omjer masnog/mišićnog tkiva, količine vode u tijelu, količinu mišićne mase itd. Čak i moderne vage kojima se u zadnje vrijeme koristimo i koje mjere puno više od same kilaže ne moraju biti egzaktni pokazatelj našeg napretka u postizanju željenog cilja. One u svakom slučaju jesu preciznije i daju nam određene podatke, međutim i kod njih postoje odstupanja i različita očitovanja ako se mjerimo više puta dnevno sigurno ćemo dobiti i drugačije rezultate.
 
Najbolji pokazatelj napretka je krojački metar te vlastiti odraz u ogledalu kao i konfekcijski broj. Osoba sa 60 kg može izgledati savršeno ako joj je tijelo zategnuto i ima lijepa izdužena mišićna vlakna dok ista ta osoba sa 60 kg može izgledati jako loše uslijed nedostatka mišića i opuštene muskulature.
 
Često mi se javljaju "nezadovoljne" klijentice s kojima radim i koje i dalje imaju xy kg i zbog toga su nezadovoljne. Međutim uslijed treninga i promjene prehrambenih navika smanjio se postotak potkožnog masnog tkiva, porasla je mišićna masa koja je teža kada bi gledali po volumenu i omjeru mast/mišić što za posljedicu ima manji konfekcijski broj, bolji izgled i isti ili čak i veći broj na metalnom/digitalnom mjeraču kilograma.
 
Svakodnevno vaganje može za posljedicu imati više štete nego koristi. Ako ste već ovisnik o vagi onda pokušajte da to bude uvijek u isti dan i u isto vrijeme ako su vam životne navike ustaljenje. Mjerenje ponedjeljkom ujutro nakon nedjeljne neaktivnosti i prejedanja kod rodbine sigurno neće dati iste brojke kao i ako je ta nedjelja provedena u raznim sportskim aktivnostima i uravnoteženoj prehrani. Dakle mnogo faktora može utjecati na promjenu brojeva na za mnoge jedinom pokazatelju napretka.
 
Toplo preporučujem praćenje napretka pomoću krojačkog metra, ogledala i konfekcijskog broja, a brojke na metalno/digitalnom mjeraču neka nam samo budu usputni pokazatelj koji nas nikako ne bi trebao demotivirati u našim nastojanjima za postizanjem zadanih ciljeva.
 
Izvor: Fit-team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara