Važnost osnovnih vježbi

Foto: Shutterstock

POD osnovnim vježbama smatramo one vježbe koje uključuju velik broj mišičnih skupina koje sudjeluju u izvođenju pokreta, a ne samo na primarno ciljanu agonističku mišićnu skupinu. U osnovnim vježbama se opterećenje raspoređuje na različite mišićne skupine (agoniste i sinergiste), ali ipak najviše na agonističke mišiće što je i osnovni cilj takve vježbe. S obzirom da složene vježbe uključuju puno mišićnih vlakana u rad odlične su kako u fazi mase tako i u fazi definicije.

U fazi mase nam pomažu da povećamo mišićnu masu i snagu jer pri dizanju većih težina osim agonističkih mišićnih skupina na rast potičemo i sinergističke mišićne skupine koje sudjeluju u pokretu pri određenoj vježbi.
 
U fazi definicije nam pomažu da očuvamo stečenu mišićnu masu i snagu, a zbog angažmana velikog broja mišića povećavaju potrošnju energije što je od velike važnosti kada krenemo u fazu definicije.
 
U osnovne vježbe možemo svrstati sljedeće vježbe: duboki čučanj, mrtvo dizanje, potisak dvoručnim utegom na ravnoj klupi, veslanje u pretklonu dvoručnim utegom, prednji ili stražnji potisak dvoručnim utegom, biceps pregib dvoručnim utegom itd.
 
U svaki trening bi trebalo uvrstiti jednu ili dvije osnovne vježbe koje se izvode na početku treninga te nakon toga dodati i izolacijske vježbe.
 
Izvor: Fit-Team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara