Dijetetičarka otkrila koje alkoholno piće odabrati i tako ne prekršiti dijetu

Dijetetičarka otkrila koje alkoholno piće odabrati i tako ne prekršiti dijetu
Foto: 123RF

SEZONA domjenaka je otvorena. Za mnoge to znači i ispijanje više alkohola, a ako pazite na kilograme, vjerojatno vas zanima što odabrati. Dijetetičarka Melissa Meier zato je odlučila otkriti koja pića su najpametniji odabir.

''Prvo trebate imati na umu da ne postoji sigurna količina alkohola koju možete konzumirati. Što više pijete, to je rizik od utjecaja na jetru, mozak i srce veći. Alkohol, također, povećava rizik od razvoja raka'', kaže Meier.

Preporuka za žene je konzumirati najviše jedno alkoholno piće dnevno, a za muškarce dva. Pritom barem dva dana u tjednu ne biste uopće trebali piti alkohol.

''Ako vam je cilj smršavjeti, alkohol bi se za vas trebao nalaziti na listi zabranjenog. Proteini ili ugljikohidrati sadrže četiri kalorije po gramu, a alkohol sedam'', upozorila je dijetetičarka.

Ipak, neka pića sadrže manje kalorija od drugih. Primjerice, 150 ml vina sadrži 102 kalorije, a šampanjca 111. U 450 ml piva nalazi se oko 150 kalorija, ovisno o vrsti, dok jabučni cider od 375 ml ima 210 kalorija. Ako popijete mojito, unijet ćete 170 kalorija, a pina coladom 289. Trenutno je jako popularan gin i tonic, a u njemu je 110 kalorija.

''Pokušajte izbjegavati pića koja imaju puno šećera, a koja se miješaju s alkoholom, i radije odaberite mineralnu vodu. Umjesto običnog piva, naručite manje kaloričnu'', savjetuje Meier.

Kad su u pitanju kokteli, preporučuje one koji sadrže mineralnu vodu, a ne sokove.

''Ako ste odlučili popiti čašu vina, pomiješajte ga s mineralnom vodom i unijet ćete upola manje kalorija. I, najvažnije, nemojte jesti slane grickalice dok pijete. Od njih ćete biti žedniji i vjerojatnije posezati za još pića'', kaže Meier.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara