Kalorije možete sagorjeti uz dobar kardio trening, ali postoji jedna opasnost

Kalorije možete sagorjeti uz dobar kardio trening, ali postoji jedna opasnost
Foto: 123RF

KADA je u pitanju sagorijevanje masnoća, nisu sve vježbe jednako efikasne. Dizanje utega, osobito složene vježbe, i treninzi visokog intenziteta su dva odlična načina za sagorijevanje masti i izgradnju mišića. Sigurno ste čuli i za kardio. No postoji i kardio tijekom posta. 

"Kardio u postu je vježba koja povećava broj otkucaja srca u stanju gladovanja ili, drugim riječima, kada se vaše tijelo ne hrani i više ne prerađuje hranu. Pravo gladovanje počinje nakon otprilike osam do 12 sati nakon posljednjeg obroka", objasnila je Perri Halperin, dijetetičarka u bolnici Mount Sinai za PopSugar. Primjerice, vježbanje u jutarnjim satima prije doručka kvalificira se kao takav kardio. 

Pogađate, upravo bi vam takav kardio trening mogao pomoći da se riješite više kalorija.

Iako se i Halperin slaže kako ovakvo vježbanje nije dobar odabir za apsolutno sve, u njemu vidi brojne dobrobiti za ljudsko tijelo.

"Prednost je što tijelo, ako niste jeli prije treninga, koristi energiju iz masnih stanica umjesto ugljikohidrata iz obroka ili glikogena. Kada je vaše tijelo u stanju gladovanja, razina inzulina u krvi će pasti i vaše tijelo će početi koristiti masti kao izvor energije umjesto ugljikohidrata", objasnila je.

Prema Perri, istraživanja su pokazala da možete sagorijevati do 20 posto više tjelesnih masnoća radeći kardio u postu umjesto klasičnog kardija.

No upozorila je i na jednu opasnost kod ovakvog vježbanja.

"Kardio treninzi ili bilo kakvo drugo vježbanje u stanju gladi mogu uzrokovati pad šećera u krvi, što može uzrokovati nepromišljenost, letargiju ili nesvjesticu", objasnila je. Kako kaže, ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, razmislite o preskakanju treninga. Također, premda kardio može sagorjeti masnoće, postoji upozorenje: ne samo da će vaše tijelo koristiti energiju iz masti nego može koristiti i energiju iz mišića. Zbog toga se neki ljudi mogu suočiti s gubitkom mišića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara