Popravite svoje zdravlje: Evo kako možete smršavjeti hodajući

Popravite svoje zdravlje: Evo kako možete smršavjeti hodajući
Foto: 123RF

ČETIRI su načina kako da promijenite svoju tehniku hodanja, a istovremeno da izgubile kilažu, poboljšate ravnotežu i tonirate mišiće. 

Hodanje je dio naših života. Osnovni pokret koji nas vodi od toče A do točke B, a koji često uzimamo zdravo za gotovo. Hodanje ima brojne benefite, od jačanja mentalnog zdravlja, smanjenja razine stresa, pomaganju okolišu pa sve do održavanja aktivnog života.

Joanna Hall je osnivačica Walkactivea, programa kojem je cilj promijeniti način na koji hodamo kako bismo poboljšali svoje zdravlje, kondiciju, ali i ostvarili sve svoje fizičke sposobnosti.

Hall je za Harper's Bazaar objasnila kako naučiti pravilno hodati.

Da, stvar za koju vam se čini da je prirodno raditi na ispravan način, ustvari mnogi pogrešno rade. Kako ona kaže, minimalne promjene mogu učiniti vaše hodanje bržim i učinkovitijim, a samim time ćete sagorjeti više kalorija, "natjerati" mišiće na intenzivniji rad, smanjiti bolove u leđima, poboljšati tonus i ispraviti držanje. Naravno, sve to dovesti će i do gubitka kilograma. 

Pa, ako smo vas zainteresirali, ovo su stvari na koje trebate obratiti pozornost i koje možete promijeniti već danas, a time i povećati šanse za brži gubitak kilograma:

Stopala

Ako dok koračate tlo stalno dodirujete cijelom dužinom stopala (ili njegovim većim dijelom), potpuno pogrešno hodate. Tako opterećujete koljena i kralježnicu umjesto da ravnomjerno rasporedite težinu.

Umjesto toga, kada stopalom dodirnete pod, obratite pozornost da koristite njegovu fleksibilnost i dočekate se na prste, a tek potom težinu prebacujete na ostatak stopala. Na taj način koristite sve mišiće i održavate ih aktivnima.

Bokovi

Ljudi nesvjesno spuštaju bokove te tako u hodanje ne uključuju trbušne mišiće niti stražnjicu. Ispravno bi bilo svjesno podignuti bokove, istežući prsni koš prema naprijed dok hodate. Tako ćete istegnuti i trbušne mišiće.

Glava i ramena

Najčešća pogreška koju radimo dok hodamo je savijanje ramena prema naprijed te nesvjesno spuštanje glave prema dolje. Time ograničavate pokrete kralježnice, ali i sprječavate pravilno disanje. Umjesto toga ramena lagano gurnite prema nazad i podignite glavu te gledajte prema naprijed.

Ruke

Umjesto da ograničavate pokrete ruku dopustite im da prate ritam vašeg hoda. Ruke bi trebale biti u stanju prirodno zamahnuti, a time ćete i povećati aktivnost trbušnih mišića, ali i povećati tonus.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara