Koji je najbolji trening za mršavljenje?

Koji je najbolji trening za mršavljenje?

Foto: 123rf

UKOLIKO pratite dobru dijetu, bilo koji trening će vam pomoći kod mršavljenja. Trening možete bazirati na kardio vježbama ili na vježbama snage, na oba načina možete ostvariti veliku kalorijsku potrošnju i tako olakšati i ubrzati gubitak suvišnih kilograma, međutim, što duže izvodite određeni trening vaš organizam postaje sve učinkovitiji, pa je korist od tog treninga sve manja. Naše će se tijelo naviknuti na određeni tip treninga, ali i na vježbe koje stalno radimo pa će kalorijska potrošnja s vremenom biti manja. Želite li potrošiti što više kalorija, morate mijenjati vježbe i aktivnosti, te tip treninga.

Naravno da jogging može pomoći kod mršavljenja, ali ako se tijelo već naviklo na tu aktivnost, potrošnja kalorija će biti manja jer je manje energije potrebno za samu izvedbu, a na lagani i umjereni jogging tijelo će se prilično lako i brzo naviknuti. Kako bismo imali što više koristi od treninga za mršavljenje, naše tijelo mora biti neučinkovito za izvedbu vježbi, odnosno aktivnosti koje radimo, i na način na koji vježbamo.

Stručnjaci se slažu kako je HIIT trening s vježbama snage (može se kombinirati i neka kardio aktivnost) jedan od najučinkovitijih treninga za mršavljenje, jer se na njega teško može dovoljno prilagoditi da ne bude učinkovit, a osim potrošnje kalorija za vrijeme treninga, HIIT metoda će natjerati organizam da još dugo vremena nakon treninga sagorijeva kalorije u fazi mirovanja. To se događa zbog tzv. "duga kisika" koji predstavlja povećani primitak kisika u fazi mirovanja nakon treninga zbog raznih procesa koji se odvijaju kao dio oporavka i adaptacije na trening.

HIIT metoda zahtjeva izvođenje vježbi i kardio aktivnosti velikim intenzitetom u kratkim intervalima s kratkim intervalima pauze između. Ova metoda nudi bezbroj mogućnosti jer se gotovo sve vježbe i aktivnosti mogu kombinirati u takvom treningu. Trening može uključivati samo jednu vježbu snage ili kardio aktivnost, pa i više njih. Najčešće intervali visokointenzivnog rada traju od 10-30 sekundi, a pauza od 10-60 sekundi između intervala, a 2-5 minuta između krugova ako ih je više. Pauza može biti pasivna- potpuni odmor, ili aktivna tako da se neka aktivnost izvodi laganim intenzitetom. Također, jedna od prednosti je i to što trening može trajati i svega 20-ak minuta, a kalorijska potrošnja može biti i veća u usporedbi s daleko dugotrajnijim vježbanjem.   

   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara