Nutricionistica objasnila kako treba prati voće i povrće prije konzumacije
PREMA nutricionistici Karina Heinrich, najvažniji razlog za ispiranje i ribanje voća i povrća je zaštita od bolesti koje se prenose hranom. Zapravo, prema Upravi za hranu i lijekove, 48 milijuna ljudi svake godine oboli od kontaminirane hrane.
"Cilj dobrog pranja je odstraniti bakterije i spriječiti bilo kakvu bolest, kao što je E. Coli", rekla je.
Heinrich je također primijetila da je vrijeme pranja mnogo važnije nego što većina ljudi misli - kako da se ne razbolite, tako i zato što će vaši proizvodi trajati dulje. "Najbolje vrijeme za pranje proizvoda je neposredno prije jela ili kuhanja proizvoda", rekla je. "Trebali biste izbjegavati ispiranje i zatim skladištenje proizvoda jer to stvara savršeno, vlažno stanište za razvoj bakterija. Previše vlage može uzrokovati brže kvarenje voća i povrća."
Kako oprati voće i povrće?
"Započnite pravilnim pranjem ruku sapunom ili vodom, što osigurava da se mikrobi ne prenesu s vaših ruku na svježe proizvode", rekla je Heinrich. "Kad perete voće i povrće, koristite tekuću vodu i žustro trljajte plodove rukama kako biste uklonili prljavštinu i površinske mikroorganizme", kaže.
"Za one komade s tvrdom korom može se koristiti četka za ribanje površine povrća ili voća. Dobar savjet je izbjegavati korištenje vruće vode, koja može pomoći mikroorganizmima da uđu u stabljiku ili cvjetajući dio proizvoda", objasnila je.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati