Koliko djeci treba sna i dokad im treba dnevni san?

Koliko djeci treba sna i dokad im treba dnevni san?

Foto: Shutterstock

DO druge godine većina mališana odustane od prijepodnevnog sna, ali im je potreban poslijepodnevni drijemež kako bi izdržali do navečer.

Otprilike četvrtina djece prestaje s bilo kakvim dnevnim spavanjem do treće godine, polovica između treće i četvrte godine, a posljednja četvrtina spava preko dana i u dobi od pet i šest godina.

Dakle, ritam i potreba za spavanjem razlikuju se od djeteta do djeteta. Količina dnevnog sna izravno ovisi o količini sna po noći, iako neka djeca spavaju danju bez obzira na noćni san.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djeci vrtićke dobi generalno treba između 12 i 14 sati sna dnevno. Ako vam dijete ide spavati u osam sati navečer i budi se u osam sati ujutro, možda mu dnevni san ni ne treba. Također se nemojte iznenaditi ako vaš mališan, nakon što tjednima ili mjesecima nije danju spavao, odjednom opet počne spavati poslijepodne, posebice ako je došlo do promjene u rutini, ima neku novu obavezu ili aktivnije provodi dane.

Ako dijete odbija spavati tijekom dana, pobrinite se da se barem smiri na sat-dva

Ako dijete noću spava manje od 12 sati, bilo bi dobro da spava poslijepodne. Međutim, primijetit ćete da ga je, kako stari, mnogo teže nagovoriti i uspavati tijekom dana. Mališani su u toj dobi toliko znatiželjni da se boje kako će spavanjem propustiti nešto važno, čak i kada su potpuno premoreni.

Ako je dijete doma preko dana, pobrinite se da poslijepodne spava u krevetu, ondje gdje spava i noću, jer to mjesto povezuje sa spavanjem pa je veća vjerojatnost da će ondje i zaspati. Ako spava u vrtiću. pobrinite se da u isto vrijeme spava i vikendom doma.

Ako dijete mlađe od četiri godine potpuno odbija dnevno spavanje, pobrinite se barem da svakoga dana provede malo vremena (sat-dva) u miru i tišini. Recite mu da se treba odmoriti kako bi poslije imalo energije, dajte mu neke mirne igračke ili slikovnicu i malo prigušite svjetla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara