Nova pravila dohrane beba: Crveno meso bolje je od bijelog, a i masnoće su više nego poželjne

Nova pravila dohrane beba: Crveno meso bolje je od bijelog, a i masnoće su više nego poželjne

Foto: 123rf

U SERIJI novih pravila dohrane beba o kojima smo razgovarali s Tenom Niseteo te dosad iznijeli neke velike novine na temu voća, povrća te kravljeg mlijeka - ovoga puta donosimo još jednu ogromnu novina, a tiče se mesa.

Svi mi koji već imamo djecu naučeni smo da bebe dohranjujemo s mesom tek nakon što su dobro debelo već navikli na voće, povrće, mlijeko i žitarice. Tako je to kod nas, dok bebe u Iranu, kao što je već prije spomenuto, dohranu počinju s jajima, u Njemačkoj s mesnim juhama, naše bebe mogu, naravno, i dalje počinjati tradicionalno - kako smo navikli. No, to ne znači da meso mora čekati.

A niti da se s dohranom mora početi prije 6 mjeseca života.

Kod nas je zaista bilo uvriježeno, a toga se i danas čvrsto drže neki pedijatri, da se s dohranom počinje već sa četiri mjeseca, posebno ako su bebe na adaptiranom mlijeku. "Ali to stvarno uopće ne mora biti tako jer ako beba dobro napreduje i na mlijeku, ako ne traži papati ono što jedu mama i tata, nema razloga da se s dohranom kreće prije 6. mjeseca. I kada se jednom s njom krene, nema razloga da se već od samog starta ne krene i s mesom. Ali i tu postoje neke novine, i to prilično velike.

Da se opet vratimo na ono što su naše mame nama prenijele - bebe mogu jesti kuhano meso, ali bijelo, ne crveno meso i nipošto ne dodavati nikakve masnoće osim eventualno kap-dva maslinovog ulja. To pravilo otišlo je u povijest!

"Masnoće su jako važne za razvoj i mame se skroz neopravdano boje dodati bilo kakve masnoće u bebine kašice. Upravo zato bebina prehrana oskudijeva masnoćama, pogotovo kada se uvedu dva kruta obroka, a smanji za dva mliječna obroka. Mlijeko u sebi sadrži dovoljnu količinu masnoća, ali to onda ne vrijedi i za obroke od krutih namirnica. Zato se mame nemojte bojati malo zamastiti njihov obrok jer dnevna dojenačka prehrana mora sadržavati minimalno 40 posto ukupnih kalorija upravo iz visoko kvalitenih masnoća što je za usporedbu s prehranom odraslog čovjeka 4 puta potrebnije jer odrastao čovjek ne treba više od 10 posto kalorija dnevno dobivenih iz dobrih masnoća. A dobre masnoće su: kvalitetna hladna prešana ulja - suncokretovo, maslinovo, laneno, kao dodatak kašicama, a čak i malo putra neće naškoditi.

Kada pak pričamo o samom mesu, znate li zašto novije studije daju veću prednost crvenom, a ne bijelom mesu? Zato što je crveno meso bogatije esencijalnim mikronutrijentima od bijelog mesa, što doduše ne znači da ćete im za prvi obrok odmah dati svinjetinu. Ne - ali se držite zdravije teletine, zečetine, junetine, janjetine, a ne zaboravite ni crveno meso peradi baš kao ni jetrica. U svima njima ima dovoljno nutrijenata da vaša beba pojede slastan /malo mastan i kvalitetan obrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meso je dakle i više nego poželjno već s otprilike 6. - 7. mjeseci i ono je, kako objašnjava naša nutricionistica, najbolji i najpotpuniji izvor bjelančevina odnosno aminokiselina koje su gradivno tkivo organizma te izvor nekih vrlo bitnih mikronutrijenata kao što su željezo i vitamin B12.Doduše, valja znati da meso i žitarice, odnosno povrće ne smijete kombinirati s mlijekom niti mlijeko dodavati u ovakve bogate mesne kašice kako kalcij iz mlijeka i mliječnih prerađevina ne bi ometao vezanje željeza iz tih namirnica (meso/žitarice/povrće).

I za kraj nipošto ne zaboravite ribu! Riba je također osnovni izvor omega 3 masnih kiselina i D 3 vitamina zbog čega se s istom treba započeti u prvim mjesecima dohrane - dakle sa 7 - 8 mjeseci.

A kada još svemu ovome dodamo ukusne mesne juhice koje mogu biti odličan temeljac za povrtne kašice, možemo zaključiti samo jedno: Ne samo da prehrana dojenčadi ne bi smjela biti monotona, uz ovakav izbor - dohrana će biti i više nego bogata. Odlično da se beba već prije prvog rođendana navikne na najkvalitetniju prehranu od svih - raznovrsnu prehranu!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara