Sustav za filtriranje štetnih tvari: Koje su namirnice dobre za vašu jetru?

Foto: Shutterstock

JETRA je iznimno važan organ. Razmišljajte o njoj kao sustavu za filtriranje vašega organizma - upija loše tvari, a propušta dobre.

Ima mnogo važnih funkcija koje osobu održavaju zdravom. Pazi da štetne tvari ne završe u krvotoku i pomaže pri probavi. Nutrijente iz hrane pretvara u sastavne dijelove krvi koji su nam nužni, pohranjuje vitamine i minerale te oslobađa proteine i enzime koji su važni za održavanje hormonalne ravnoteže. Imunološkom sustavu pomaže u borbi protiv infekcija, uklanja bakterije iz krvi te proizvodi žuč koja je važna za probavu.

Problemi s jetrom mogu biti nasljedni ili simptom nekih drugih bolesti, a doprinose riziku od pretilosti, kardiovaskularnim bolestima, kroničnom umoru, glavobolji, probavnim problemima i alergijama. Njezino se zdravlje uvelike može regulirati hranom koju unosimo. Evo nekoliko namirnica koje pospješuju rad jetre:

1. Češnjak


Češnjak pomaže jetri da aktivira enzime kojima se izbacuju toksini. Sadrži i visoki udio alicina i selena koji prirodno pomažu jetri u čišćenju.

2. Grejp


Sok grejpa pomaže jetri pri izbacivanju kancerogenih tvari i toksina.

3. Cikla

Cikla je puna flavonoida koji općenito pomažu funkcijama jetre.

4. Zeleno lisnato povrćeTekst se nastavlja ispod oglasa
Povrće poput zelene salate ili špinata imaju svojstvo neutraliziranja metala, kemikalija i pesticida koji se vjerojatno nalaze u vašoj hrani te služe kao obrambeni mehanizam jetre.

5. Zeleni čaj

Ovaj je čaj prepun antioksidansa koji poboljšavaju funkciju jetre.

6. Avokado

Također sadrži antioksidanse koji pomažu jetri u izbacivanju štetnih tvari.

7. Brokula i prokulice

Ove dvije vrste podižu razinu glukozinolata koji pomaže u proizvodnji enzima.

8. Limun

Svi znamo da su agrumi zdravi zbog bogatstva vitaminom C, ali limuni pomažu našem tijelu pri čišćenju toksičnih tvari i u procesu probave.

9. Kurkuma

Ovaj začin pomaže pri probavi masnoća i stimulira proizvodnju žuči.

S obzirom da smo u podneblju u kojemu je opijanje dio tradicije, treba imati na umu da alkohol značajno opterećuje i narušava kvalitetan rad jetre. Ako želite zdrav "filter", ne opijajte se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara