Svjetski dan mentalnoga zdravlja: Kojom hranom smiriti živce?

Foto: Shutterstock

U PREKO 150 zemalja svijeta danas se obilježava Svjetski dan mentalnoga zdravlja. Naglasak se stavlja na važnost duševnoga zdravlja, prevenciju, ali i obrazovanje o psihičkim bolestima kako biste znali reagirati u društvu ljudi koji ih imaju. U ovom tekstu nećemo pisati o težim psihičkim bolestima, već o prevenciji stresa i tjeskobe koji su toliko česti u užurbanoj svakodnevici.

Posebno su im izložene zatrpane majke koje se, u našem tradicionalnom društvu, nerijetko nalaze rastrgane između obiteljskih očekivanja i poslovnih zadataka. Stoga vam donosimo popis namirnica koje dokazano smiruju živce i smanjuju stres.

1. Orašasti plodoviManjak selena povezan je s tjeskobom, depresijom i umorom. Orašasti plodovi, posebice brazilski oraščići, obiluju tim mineralom. Ne treba vam ga puno, dovoljna je šaka miješanih orašastih plodova, ili samo dva brazilska oraščića. Selenom još obiluju gljive shitake, tuna, bakalar i losos.

2. ŠpinatMagnezij smiruje živce i mišiće. Manjak se očituje putem napetosti i grčeva mišića te umora. Špinat ima veliku količinu toga minerala, kao i vitamine A i C te željezo i folate.

3. Začinsko biljeBosiljak je također odličan izvor magnezija, a sadrži i antibakterijska te antiupalna svojstva, željezo, kalcij, kalij i vitamin C. Kako biste izbjegli gubitak ključnih nutrijenata i okusa, dodajte ga jelu neposredno prije kraja kuhanja. Biljke koje su također poznate kao umirujuća sredstva su melisa i kamilica.

4. Tamna čokoladaTriptofan je esencijalna aminokiselina koja tijelu služi za proizvodnju neurokemikalije serotonina. Tamna čokolada, osim gomile antioksidansa, sadrži i triptofan. Kada je kupujete, izaberite onu koja sadrži visoki udio kakaa, a nizak šećera. Triptofan također možete naći u većini namirnica koje sadrže proteine - bademima, suncokretovim sjemenkama i sezamu, orašastim plodovima, mahunarkama i crvenome mesu.

5. ZobSloženi ugljikohidrati doprinose apsorpciji triptofana. Zob će vam napuniti želudac kvalitetnim ugljikohidratima od kojih vam razina šećera neće podivljati. Također je i dobar izvor vlakana. Kako biste iz ove namirnice izvukli najbolje za vaše psihičko zdravlje, jedite je s orašastim plodovima, sjemenkama ili tamnom čokoladom. Dobri izvori složenih ugljikohidrata su još i smeđa riža, nerafinirane sjemenke te mahunarke.

Osim ovih namirnica, na vaše će živce zbog poželjnih nutrijenata blagotvorno djelovati toplo mlijeko, škampi i jastog, brokula, zeleni čaj i kivi.

Prehrana nije dovoljna!

Naravno, hrana nije dovoljna za rješavanje stresa i smirivanje živaca. Ključno je organizirati si život tako da imate dovoljno vremena za sebe i za odmor, okružiti se ljudima koji vas vole i uveseljavaju te pokušati pronaći posao i aktivnosti u kojima uživate. Krenite barem s jednim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara