Osjećate stalan umor tijekom trudnoće, je li vrijeme za paniku?

Osjećate stalan umor tijekom trudnoće, je li vrijeme za paniku?
Foto: Pixabay

POTPUNO je normalno osjećati umor, posebno u prvih 12 tjedana trudnoće. Tada se događaju goleme promjene u gotovo svakom sustavu u vašem tijelu zbog čega se osjećate ekstremno umorno, piše Baby Centre.

Čak i ako ste uvijek bili „noćna ptica“, gledanje filmova noću sada je praktično nemoguće.

Tijekom trudnoće, vaše tijelo naporno radi. Najveći napor dolazi u prvom tromjesečju. To je razdoblje kada se formiraju glavni organi vaše bebe, kao i posteljica koja tada počinje rasti.

Razina hormona i metabolizam brzo se mijenjaju, dok razine šećera i krvnog tlaka imaju tendenciju pada.

Ako ste navikli spavati na leđima, možda ćete se mučiti naviknuti se spavati na boku, što može smanjiti broj sati sna. Bočno spavanje u trećem tromjesečju zapravo smanjuje rizik od rođenja mrtvog djeteta pa vrijedi ustrajati u stjecanju ove navike.

Sve ovo pridonosi osjećaju stalnog umora, što vas može učiniti odsutnim i zaboravnim.

Kada je vrijeme za zabrinutost zbog umora?

Umor i manjak energije katkad mogu značiti da imate premalo željeza (da ste anemični), što je prilično uobičajeno u trudnoći.

Pri posjetu liječniku uslijed redovite kontrole, bit će vam testirana i krv kako bi se otkrili eventualni problemi sa željezom ili neki drugi.

Zbog umora se također katkad možete osjećati pomalo slabo. Povremeno, iscrpljenost i problemi sa spavanjem mogu biti simptomi depresije. Ako imate osjećaj beznađa i izgubili ste zanimanje za stvari u kojima ste uživali, obratite se svom liječniku. Važno je odmah potražiti pomoć jer depresija možda neće nestati nakon što se dijete rodi.

Koliko će dugo osjećaj umora trajati?

Za svaku je majku drugačije, ali najvjerojatnije je da ćete se osjećati umorno u prvom i u trećem tromjesečju. Dakle, možda ćete se boriti s iscrpljenošću i prije nego što drugima priopćite da ste u drugom stanju.

U prvom tromjesečju, umor je često jedan od simptoma trudnoće, pored mučnine, gubitka apetita i, katkad, povraćanja. Ako vam se poremeti san, tada ćete se osjećati još umornije i razdražljivije. Pokušajte se odmarate što više možete jer umor može pogoršati mučninu i povraćanje.

Vjerojatno ćete nakon 16 tjedana osjetiti olakšanje, ali različite razine mučnina mogu trajati i do 20 tjedana ili čak i duže kod nekih žena. Dodatna težina koju ćete nositi kasnije u trudnoći stvorit će vam osjećaj umora tijekom dana.

Kako se izboriti s umorom?

Slušajte signale svog tijela. Ako je moguće, pokušajte spavati preko dana ili idite ranije u krevet noću. U ranoj će vam trudnoći trebati više sna pa se odmarajte kad god možete. Pokušajte prilagoditi svoj raspored novom stanju. Možete smanjiti broj radnih sati na poslu, ili, ako to nije moguće, možda prilagoditi sate u danu tijekom kojih ćete raditi. Ako ste već mama, uzmite odmor i ostavljajte svoju djecu s nekim drugim kako biste mogli malo više spavati. Potražite pomoć i podršku od obitelji i prijatelja i prihvatite svaku pomoć kada vam se nudi. Pokušajte jesti zdravo. Zdrava prehrana sigurno će podići vašu razinu energije. Kombinirajte sljedeće: integralne ugljikohidrate, kao što su kruh i tjestenina od integralnog brašna, odnosno cijele sjemenke žitarica voće i povrće, u savršenom slučaju pet puta dnevno mliječne proizvode mahunarke poput leća, graha i graška jaja ribu nemasno, dobro kuhano meso.

Jesti redovito i kvalitetno dok osjećate mučninu – nije lako. Pokušajte onda jesti malo i često. Ako vam je želudac prazan, osjećat ćete se još slabije i umornije. Održavajte razinu šećera u krvi unošenjem zdravih grickalica tijekom dana.

Vježbajte! Lagano, nježno, čak i ako je to posljednja stvar koju biste radili. Odlazak u šetnju ili na plivanje može vam donijeti dodatni porast energije i pomoći vam da se osjećate manje umorno. Izdržite jer ćete uskoro biti u drugom tromjesečju i vjerojatno ćete se osjećati više kao uobičajeni vi. Možda ćete čak ponovno željeti pogledate neki film ili otići na izlet za vikend prije nego što novorođenče stigne, a neprespavane se noći vrate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara