Come fly with me: Maroko, druga šansa!

Foto: Privatne fotografije, Ilustracija Index 

Casablanca
 
PRIJE 2 godine svaki layover bio je nešto novo, svaka destinacija uzbudljiva i egzotična. S vremenom se to malčice promijeni, jer iako letimo na preko 120 destinacija/gradova svijeta, rosteri nam uvijek donose iste letove. Imajući tako 2 ista leta za Sejšele ovaj mjesec, uspjela sam jedan od njih zamijeniti za Casablancu. Nije mi to bio prvi i najdraži izbor iz dva razloga - bila sam već tamo i bilo mi je grozno! Ali rekoh, ajmo Maroku dat drugu šansu, ipak su prošle 2 godine od kada sam bila tamo prvi put...
 
Dakle prije 2 godine bila sam presretna kada sam vidjela Casablancu na rosteru! Tunis me oduševio, u Egiptu mi je bilo super, pa zašto ne bi i Maroko bio jednako dobar? Ali, kako to obično biva, kada previše očekuješ, na kraju dobiješ frišku figu! Veliko razočaranje... Na stranu sam let, koji je bio jedan od najgorih koje sam odradila, ali ta 24 sata me doslovno ništa nije oduševilo. Zapravo je razočaranje bilo najveće u ljude. Naučila sam već kakvi su Arapi (malo generaliziranja), ali ovo je bilo još gore od onoga na što sam navikla u okruženju u kojem živim trenutno. Em bezobrazni, em nepristojni, o tome kako te žele oderati za novce da ni ne pričam (naglasak na "kako", ne "koliko"), osoblje hotela od apsolutno nikakve pomoći, a to je ono na što najviše poludim - nivo mutavosti neke osobe. A tamo ne znaš tko prednjači! Meni je jednostavno nepojmljivo da netko može raditi u hotelu u centru grada, svakoga dana ugostiti x turista, a NE znati predložiti nešto zanimljivo za posjetiti i vidjeti, u SVOM gradu! 
 
"Je li taxi jeftin? (kao i u ostalim zemljama sjeverne Afrike)"
 
"Noooo madam, 25 dirhama od hotela do marketa."
 
Hm, vadimo mobitele, preračunavamo i čudimo se.
 
"Okej, ali to je cheap..."
 
"Yes yes madam, cheap."
 
 
?!? Mutavac! To je samo jedan od malog milijuna primjera, dakle ravno za izgubiti svaki živac. Jedna situacija za drugom, jedna osoba gora od druge i tako jedan grad ostane u lošem sjećanju. Jedina pozitivna stvar cijelog tog dana bila je večera u španjolskom restoranu, uz bokal sangrije za obnavljanje i vraćanje energije, izgubljene u natezanju s taksistima, cjenkanju s prodavačima, sporazumijevanju rukama i nogama...
 
Dovoljno je vremena prošlo od tada, tako da sam odlučila predivne Sejšele zamijeniti za Maroko i ovaj put to je bila neka sasvim druga priča! Da se razumijemo, mutavci u hotelu i dalje tamo rade, jednako mutavi kao i prije 2 godine, mislim da za to nema lijeka, ali let je za razliku od prošlog bio milina. Taksist kojeg smo našli je bio drag i velikodušan, slabog engleskog, ali na sve načine se trudio oko nas i na kraju smo mu platili da nas provoza 3 sata gradom i pokaže neka značajnija mjesta. Vrijeme je bilo predivno, klopa odlična, ekipa za plus 5! 
 
Casablanca datira još iz dalekog 7.stoljeća. Maroko je stoljećima bio pod Španjolskom i Portugalom, dok ga kao koloniju nije preuzela Francuska. Sama riječ Casablanca izvorno znači "bijela kuća" i ona je najveći grad Maroka, iako ne i glavni grad. Većina stanovništva su Arapi, a odmah iza njih Berberi, koji su i osnovali ovaj grad. I naš taksist je bio jako ponosan što spada u tu skupinu stanovnika, radije nego u Arapsku. 
 
 
Razgledavanje grada smo započeli na poznatom Habous marketu. Kao i svi ostali marketi u arapskim zemljama, ponuda mu je "nema čega nema". Od tradicionalne obuće i odjeće, suvenira, slika, suđa, đinđi, drvenarija, sve do kave, čajeva, maslina, proizvoda od Argana. Srećom pa se za masline i Arganovo ulje ne moraš cjenkati i život mi je odmah bio lakši. Zapravo, za sve se možeš cjenkati, ali u ovom slučaju nije bilo ni potrebe koliko je to jeftino. Čak i da me oprao za cijenu, nek se veseli čovjek, meni je i dalje euro i pol za kilu raznolikih maslina (vrsta, boja, začina, okusa) jeftino! Probaš jednu po jednu i ne znaš koja je finija, pa završiš s "Molim vas po malo od svake vrste." 
 
Arganovo ulje je zapravo proizvod po koji se dolazi u Maroko. Da se ispravim, zbog kojeg žene traže let za Casablancu, kako bi tamo nakupovale litre tog ulja, kako jestivog tako i kozmetičkog, za vrrrrlo niske cijene. Argan je stablo orašastih plodova, koje raste u Maroku i Alžiru te je pod UNESCO-vom zaštitom kao poseban rezervat biosfere. U središtu ploda argana je tvrd orah koji sadrži jednu do tri sjemenke bogate uljem iz kojeg nastaje jedno od, danas, najkvalitetnijih kozmetičkih biljnih ulja, kojem se cijene u Europi kreću čak i do 250 eura za pola litre! 
 
Jestivo arganovo ulje koristi se isto kao i maslinovo, osim što je puno zdravije. Neka istraživanja i studije kažu da je svakodnevna konzumacija arganovog ulja jedan od važnih faktora u sprečavanju nastanka raka, srčanih bolesti ili pretilosti te da smanjuje razinu kolesterola. U kozmetičke svrhe koristi se za jačanje kose i noktiju, odlično je protiv bora, akni, ožiljaka, opekotina te protiv reume. Svašta nešto nam je još striček nabrojao, zbog čega mi je postalo još jasnije zašto to ulje toliko postaje popularno u svijetu.
 
 
Nakon šopinga, putem do džamije Hassana II, stali smo i vidjeti katedralu koja se nalazi u najvećem parku u gradu, ali više ne služi u religijske svrhe, već ju preuređuju u koncertnu dvoranu (klasične glazbe) i muzej. Zadnja postaja je naravno bila džamija Hassana II, na samom rubu uz Atlantski ocean. Ova treća najveća džamija na svijetu može primiti 25 000 vjernika unutar svojih zidova i još 80 000 na trgu ispred džamije. Njen minaret je najveći u svijetu. Procjenjuje se da je utrošeno $800 milijuna u njenu izgradnju! Ima se, može se :).
 
Prekrasan otvoren prostor uz ocean, zvuk valova, sunce, morski zrak, fotkanje sve u 16. Nakon sati i sati hodanja, naslikavanja, šopingiranja, dan smo završili u odličnom ribljem restoranu u luci i najeli se kao prasci za smiješno malu cifru. Noćni let za Dubai i jedan prezabavan dan iza nas. Layover nakon kojeg ćeš ekšli i zapamtiti ljude s kojima si ga proveo. 
 
Casablanca, I think this is the beginning of a beautiful friendship! 
 
Pssst! Teine svakodnevne avanture pratite i na njezinom blogu!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara