Milanović "gurnuo" Ostojića za gradonačelnika jer ga ne želi u Vladi?

Milanović "gurnuo" Ostojića za gradonačelnika jer ga ne želi u Vladi?

Foto: Goran Mehkek, Ronald Goršić / Cropix

DAVOR BERNARDIĆ prije dva mjeseca od strane SDP-ove zagrebačke organizacije istaknut je kao kandidat za gradonačelnika. No, SDP će na gradonačelničkim izborima u Zagrebu ipak predstavljati Rajko Ostojić.

U 17 sati je u središnjici SDP-a započeo sastanak predsjedništva nakon kojeg je iz SDP-ovog Ureda za odnose s javnošću stiglo kratko priopćenje sljedećeg sadržaja: "Predsjedništvo SDP-a predlaže Gradskom odboru SDP-a Zagreba da prof.dr.sc. Rajka Ostojića kandidira za gradonačelničkog kandidata na predstojećim lokalnim izborima 2013.".

"Po prirodi nisam čovjek koji odustaje. Ja sam borac. Ali Predsjedništvo SDP-a ima pravo donijeti političku odluku", rekao je Bernardić nakon sjednice i najavio da će Gradski odbor idućeg tjedna razmotriti odluku Predsjedništva. "Sasvim sam siguran da će Gradski odbor SDP-a u svibnju odnijeti pobjedu", kaže Bernardić.

Predsjedništvo predlaže Ostojića za gradonačelnika

Prema neslužbenim informacijama HRT-a, službena potvrda Ostojićeve kandidature trebala bi stići tek za tjedan dana.

Naime, kako bi se stvorila iluzija da se poštuje stranački Statut, SDP-ovo Predsjedništvo zagrebačkoj lokalnoj organizaciji dat će tjedan dana da razmotri njihov "prijedlog" i očituje se o njemu. Nema, međutim, nikakve sumnje da će zagrebački ogranak prihvatiti Milanovićevu želju i istaknuti Ostojića kao kandidata za gradonačelnika.

Tome u prilog navodno idu i rezultati zadnje ankete koju je naručio SDP, a prema kojoj Ostojić u Zagrebu stoji bolje od Milana Bandića. Ostojića podržava i zagrebački HNS, koji računa na koaliciju s ministrom zdravlja. U tom slučaju bi HNS-ov Dragan Kovačević mogao postati dogradonačelnik. Bernardić, podsjećamo, nije bio sklon suradnji s HNS-om. Štoviše, čak je i pregovarao s Hrvatskim laburistima, što stranačkom vrhu nije bilo po volji.

No, Indexov izvor iz SDP-a tvrdi kako članovima Predsjedništva na sastanku uopće nisu predočena istraživanja u kojima Ostojić navodno stoji bolje od Bernardića. Štoviše, neki članovi SDP-a smatraju kako je Milanovićeva glavna motivacija za "guranje" Ostojića na mjesto kandidata za gradonačelnika činjenica da Ostojić u Vladi ima bolji rejting od premijera, a popularniji je i među članovima stranke.

Milanović protiv Bernardićeve kandidature

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Bernardićevoj kandidaturi navodno se žestoko protivio Zoran Milanović. Premijer je prije nekoliko dana izjavio kako SDP na izbore mora ići s najjačim mogućim kandidatima.

A "najjačeg mogućeg kandidata" Milanović vidi u ministru zdravlja Rajku Ostojiću. Iako se do sada nije otvoreno izjašnjavao o ideji da se kandidira za gradonačelnika, sada je jasno da je Ostojić spreman prihvatiti kandidaturu. Bernardića su elegantno zaobišli; neće mu pomoći ni pozivanje na SDP-ov stranački statut, u kojem stoji da kandidate za lokalne izbore samostalno biraju lokalne organizacije.

Prilikom dolaska na sjednicu Predsjedništva Bernardić nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. Najavio je da će izjavu dati nakon sjednice. Tek nešto razgovorljiviji bio je Zlatko Komadina: "U narodu se kaže ispeci pa reci. Kako nismo ništa još ispekli, nemam što reći. Pričekajmo kraj sjednice".

Bandić se ne boji ni Bernardića ni Ostojića

Dok SDP muku muči s izborom kandidata gradonačelnika, njihov bivši član i aktualni gradonačelnik Milan Bandić se naslađuje. Nakon što je ranije poručio SDP-u kako se "nada da će što prije prebroditi krizu kandidata", u srijedu je izjavio da se ne boji ni Bernardića ni Ostojića.

"To su sve divni ljudi, ali više se bojim boga i svoje mame", kaže Bandić, koji je uvjeren da može izboriti još jedan mandat i bez SDP-ove podrške. "I na prošlim izborima sam praktički bio nezavisni kandidat. SDP-ovci nisu podržavali mene nego Kregara", rekao je Bandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara