Milanovićev mobing

Milanovićev mobing

Foto: Bruno Konjević/Cropix

TEŠKO JE reći što je to: panika, izgubljenost, diletantizam, bezobrazluk, autokracija, diktatura. Ili sve zajedno.

U svakom slučaju, ono što Zoran Milanović radi Davoru Bernardiću moglo bi se nazvati čistim mobingom.

Ne samo što od predsjednika najveće stranačke organizacije mjesecima skriva rezultate anketa, sabotira mu kampanju, ruši rejting i protiv njega plasira anonimne medijske napade, već ga redovito zove telefonom i nagovara da odustane od kandidature za gradonačelnika Zagreba, ponekad uz prigodno psovanje i urlanje.

Istim metodama natjerao je Zlatka Komadinu da pobjegne iz Vlade.

Strah od pobjede

I koliko god se akcija protiv Bernardićeve kandidature predstavljala kao strah od gubitka izbora u Zagrebu, ovdje se zapravo radi o strahu da Bernardić ne bi dobio izbore.

I tako postao najmoćniji SDP-ov političar.

Zato Milanović u Zagrebu žrtvuje dvojicu političara koji su mu napakostili na stranačkoj konvenciji: Rajka Ostojića koji je osmislio i Davora Bernardića koji je organizirao glasanje za "oporbene" kandidate.

Dvije muhe jednim izborima

Ako se Bernardić ipak kandidira, SDP će mu sabotirati kampanju. Ako Ostojić uđe u utrku, njega će iz inata sabotirati dio zagrebačkog SDP-a. Ako Bernardić odustane, gotov je kao političar. Ako Ostojić pobijedi, Milanović će ga udaljiti od stranke i Vlade.

Na prvi pogled, sve to zvuči nevjerojatno. Da se predsjednik jedne ozbiljne stranke upušta u takve manipulacije.

Ali to Zoranu Milanoviću nije prvi put.

Strah od Bandića

Dok je Milan Bandić bio gradonačelnik, nikad se nije usudio otvoreno mu se suprotstaviti, a naročito tražiti od ovog kompromitiranog političara da odustane od kandidature. Dapače, podržao ga je na izborima 2009. godine, da bi zatim sabotirao njegovu kampanju, plasirao medijske napade i izmislio Josipa Kregara kao protukandidata.

Iste godine nametnuo je splitskoj organizaciji Ranka Ostojića kao kandidata za gradonačelnika, što je izazvalo tihi bunt na terenu i dovelo do pobjede Željka Keruma.

Sada je raspustio pulsku organizaciju SDP-a i s Damirom Kajinom ulazi u pakt protiv IDS-a, dok u Splitu šalje apele don Ivanu Grubišiću da podrži SDP na lokalnim izborima.

Tolerira kriminal

U isto vrijeme, uporno odbija sankcionirati Josipa Vukovića, gradonačelnika Nove Gradiške, upetljanog u skandal s Vladinim jamstvom za bankovni kredit od nekoliko milijuna kuna koji su (ne)tragom nestali.

Zagreb je, međutim, oduvijek bio Milanovićev problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usluga Bandiću

Prvo nije imao hrabrosti ući u javni sukob s Bandićem, odlučivši da će radije podržavati gradonačelnika ogrezlog u afere nego da riskira gubitak metropole, a sada izravno radi na rušenju legalno izabranog i legitimnog kandidata gradske organizacije - kakav god on bio - zato što navodno loše stoji u anketama.

I pritom zapravo čini najveću uslugu Milanu Bandiću.

Kažu da Bernardić još od ljeta ne stoji najbolje u anketama. Ali zašto mu Milanović to govori tek u prosincu? I ako loše stoji sada, zašto mu stranka ne pomogne da u četiri mjeseca podigne rejting? A ne da Bernardić obija pragove ostalih PR agencija, jer mu ne organiziraju sastanak sa SDP-ovom, kao što uzalud pokušava doći do naručenih anketa i rezultata fokus grupa.

On je možda loš kandidat, ali je svejedno legitimno izabran.

Međutim, nije ovdje problem u kandidatima. Problem je u SDP-u.

Milanovićev Holding

Onom na nacionalnoj razini, čija će se državna politika neminovno odraziti na izborni rezultat lokalnih kandidata, kao i na lokalnoj razini gdje Milanovićev čovjek Ivo Čović vodi Holding u daljnju propast, a SDP-ova Gradska skupština svojom zbunjenošću gubi rat s Bandićem.

Davor Bernardić je produkt SDP-a, kao što je to i sam Milanović. Kao što je to, uostalom, bio i Bandić. Manje korumpiran i manje kompromitiran, ali zato politički netalentiran i totalno nekarizmatičan.

Svejedno, nije zaslužio ovo što mu radi Zoran Milanović.

Dobre namjere

Kad bi predsjednik SDP imao dobre namjere, onda sigurno ne bi plasirao medijske bljuvotine protiv vlastitog kandidata. Zlatko Komadina je takve napade pripisivao "slinavcima", a Bernardić "podzemlju", premda su i jedni i drugi stizali s najviše adrese.

I zato sve ovo nema više nikakve veze sa Zagrebom, Bernardićem i Ostojićem. To ima veze samo sa Zoranom Milanovićem. S njegovim metodama obračuna s protivnicima, s njegovim rušenjem autonomije ogranaka, s njegovim medijskim manipulacijama i kadrovskim komplotima.

I ono najgore, s njegovim kukavičlukom.

Višestruki poraz

Kao što se bojao javno istupiti protiv Bandića, iako je za to imao podršku javnosti, sada se boji pod svojim imenom krenuti protiv Bernardića, ne samo u javnosti, nego i u zagrebačkom ogranku.

Ako u tome uspije, bit će to višestruki poraz. Ne samo Bernardićev, koji će ispasti slabić i oportunist, a vjerojatno i Ostojićev, koji će na izborima nastupiti sa stigmom oktroiranog kandidata, nego prije svega Milanovićev.

A slijedom toga i poraz demokracije u SDP-u.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara