Milanović o izborima: Priča oko ušteda je lažna priča

Milanović o izborima: Priča oko ušteda je lažna priča

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U BANSKIM dvorima danas se raspravljalo i o prijedlogu amandmana Vlade i drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Posebno je istaknut amandman klubova SDP-a i HNS-a kojim se omogućava smanjenje troškova u slučaju istodobnog održavanja lokalnih i izbora za Europski parlament. Premijer Zoran Milanović istaknuo je da o europskim izborima još ništa nije odlučeno i da je odluka na predsjedniku Ivi Josipoviću.

"Ovo je neobična situacija u kojoj Vlada regulira, odnosno predlaže zakone i usvaja amandmane i implicira troškove i proračunski teret za to, a izbore mora odrediti predsjednik Republike, kojega se ovim stavlja možda i u jednu nezgodnu situaciju, međutim, on će odlučiti kako odluči da je najbolje", istaknuo je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ipak, premijer je naglasio da ne može jedini kriterij za održavanje bilo kojih izbora biti trošak. "Nije samo da demokracija košta, nego se radi o dostojanstvu i poštovanju institucija, a slobodni i demokratski izbori za važna tijela su demokratska institucija. Da nisu važni, ne bi se išlo na izbore. Logikom ušteda, možemo organizirati sve moguće izbore na jedan jedini dan. To će biti najjeftinije. Je li to najbolje za institucije, za građansku kulturu, na to pitanje neka odgovore glasni apologeti velikih ušteda, a motivi su ustvari nešto sasvim deseto", naglasio je premijer.

Milanović je istaknuo da je sve na predsjedniku i da kako on odluči tako će biti. "Samo ponavljam da je ova priča oko ušteda lažna priča", kazao je premijer. "Taj novac će uzeti doma i kupit će nešto sebi ili svojoj djeci, platit će PDV. Toliko o troškovima. To će završiti kako god bilo i na koji god dan bili izbori u rukama članova Odbora, koji će to zaraditi i to pošteno", naglasio je Milanović.

Bili izbori u svibnju ili u travnju, politički gledano, svakome od nas trebalo bi biti svejedno kada su u pitanju interesi naših stranaka, no kao ministrima i dužnosnicima ne bi nam trebalo biti svejedno, rekao je Milanović i zaključio da će taj trošak koji si Hrvatska ne može priuštiti završiti u rukama muškaraca i žena koji će od jutra do ponoći tog dana brojati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara