Stipe Mesić: Nacizam i fašizam su opasno smeće!

Stipe Mesić: Nacizam i fašizam su opasno smeće!

Foto: Index

"JE LI sjećanje dovoljno?", zapitao se bivši predsjednik Stjepan Mesić u govoru kojeg je u Kusonjama održao povodom Dana antifašističke borbe.

Mladi moraju čuti istinu

Oko nas bijesni olujni vjetar povijesnog revizionizma, koji se kroz medije šire kako bi u svijesti mladih generacija promijenio ishod Drugog svjetskog rata, poručio je Mesić. Za bivšeg je predsjednika to nedopustivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njih, naše mlade, one koji će već sutra uzeti sudbinu ove zemlje u svoje ruke, njih moramo uvjeriti kako stvari zaista stoje, do njih mora doprijeti istina. Ako u tome ne uspijemo – Hrvatskoj se loše piše. Ako u tome ne uspijemo, mladi će postati žrtve povijesne laži, a time i zarobljenici ideja i ideologije što su u naprednim demokracijama davno odbačene i poslane tamo gdje im je i mjesto – u smeće!", kaže Mesić.

Kratkovidna politika

"Nacizam i fašizam jesu smeće, opasno smeće, današnjim rječnikom rečeno: kontaminirani otpad. Samo, taj kontaminirani otpad ima dugi vijek trajanja i treba mu vrlo malo da se aktivira. Svjedoci smo toga da se on aktivira u više tzv. tranzicijskih zemalja, ali i u Hrvatskoj, kao i u nekim nama susjednim državama. I zato treba reći krajnje jasno: to je nedopustivo!", rekao je Mesić te dodao da je žalosno što se takve poruke danas mogu čuti samo na antifašističkim skupovima.

"Jer, zatvaranje očiju pred opasnošću, ne samo potencijalnom, nego i stvarnom, relativiziranja zločinačkog karaktera naci-fašizma i njegovih nacionalnih inačica, u našem slučaju ustaštva, proizvod je kratkovidne politike, usmjerene samo na to da se na idućim izborima dobije što više glasova – ne onih koji prihvaćaju ponuđeni program, nego naprosto: što više glasova – bilo čijih", poručio je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara