Studenti medicine utrkom "162 stube" promoviraju zdrav život

Studenti medicine utrkom "162 stube" promoviraju zdrav život

Foto: FAH

DEVETA utrka zagrebačkog Medicinskog fakulteta “162 stube” s ciljem promocije zdravog života i prevencije kardiovaskularnih bolesti okupila je u subotu 199 sudionika, kojima je potporu došao dati i ministar zdravlja Siniša Varga.

Cilj je osvijestiti važnost tjelesne aktivnosti i redovitog kretanja, važnih preduvjeta za zdravo starenje, poručio je ministar na početku utrke u kojoj ipak nije sudjelovao zbog, kako je rekao, problema s kralježnicom.

Kružnu dionicu “162 stube”, dugačku 4,5 kilometara, prvi je ove godine istrčao Vedran Radonić iz Zagreba za 14 minuta i 56 sekundi. Dionica povezuje Medicinski fakultet i Školu narodnog zdravlja “Dr. Andrija Štampar”, a proteže se strmim terenom od Mesićeve i Grškovićeve ulice do Schlosserovih stuba, po kojima je i dobila ime.

Organizatori – Sportska udruga studenata medicine, Medicinski fakultet i Studentski zbor svake godine održavaju ovu utrku oko Valentinova kako bi povezali tematiku toga dana s očuvanjem zdravlja.

Varga: Zdravstvo je poziv, ne posao

Ministar Varga je uoči utrke u izjavi Hini prokomentirao provedbu akcije skraćivanja bolničkih listi čekanja “Program plus”, koja je započela proteklog tjedna.

“Vrlo sam zadovoljan početkom akcije, posebno odazivom medicinskog i nemedicinskog osoblja te im se svima zahvaljujem i u svoje ime i u ime Ministarstva”, rekao je Varga, uvjeren da će se doseći ciljana vrijednost od ukupno 6000 dodatnih pregleda mjesečno. Nakon što se skrate liste za prvih deset postupaka na koje je najdulje čeka, ići će se na skraćivanje i ostalih lista čekanja, rekao je ministar.

Istodobno se, kaže, radi se i na povećavanju učinkovitosti bolnica u redovno radno vrijeme da bi se zaustavilo daljnje generiranje čekanja na određene pretrage, preglede i zahvate.

Ministar tvrdi i da među zdravstvenim radnicima nema otpora novom režimu rada u bolnicama. “Početak akcije bio je između Svjetskog dana bolesnika i Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti. Zdravstveni radnici imaju dovoljno empatije da svojoj profesiji pristupaju kao pozivu, a ne kao poslu”.

No, upitan za planirano preseljenje dječjeg onkološkog odjela iz Klaićeve u prostore Klinike za tumore, nije potvrdio medijske napise da preseljenje počinje već za dva tjedna. Samo je kratko rekao kako uprave bolnica još međusobno razgovaraju, te da sve “može propasti ako se pokaže da postoje velike barijere za to preseljenje”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara