Đapić: Sanader me nije zvao

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić izvijestio je danas da ga predsjednik HDZ-a i najverojatniji mandatar za sastavljanje nove vlade Ivo Sanader nije zvao, iako je jučer najavio nastavak pregovora o sudjelovanju HSP-a u vlasti.

Đapić je, na konferenciji za novinare, kazao kako će se HSP odazvati pozivu HDZ-a za nastavak pregovora, ali i izrazio sumnju da će do tog poziva doći.

"Nismo se čuli, ništa se nije promijenilo, a mislim i da neće", kazao je Đapić, ocjenjujući kako Sanader u idućem sazivu Sabora ima podršku koja mu jamči sastavljanje većinske vlade.

Odluku HSS-a da podrži Sanaderovu vladu, bez sudjelovanja u njoj, Đapić je ocijenio očekivanom, te ustvrdio da je HDZ "pokušavajući napraviti većinsku vladu s izbornim gubitnicima, izigrao predizborni dogovor dojučerašnje oporbe, čime se čitava atmosfera razvodnila", te da "način na koji je Sanader krenuo ne jamči uspješnost njegove vlade".

Najavljujući da HSP u Saboru neće podržati Sanaderovu vladu, Đapić je kazao kako će se prema pojedinim zakonskim rješenjima nove vlade odnositi "od slučaja do slučaja", ovisno o tome koliko će ti prijedlozi biti u skladu s HSP-ovim programom.

Ustvrdio je da se "protiv HSP-a vodi specijalni rat, kroz podmetanja o desnom radikalizmu stranke, ali i putem lažnih pisama u kojima se HSP proziva za ucjenjivanje Sanadera".

Pojasnio je kako misli na navodno pismo Kate Šoljić, majke četvorice poginulih hrvatskih branitelja, objavljeno u Novom listu, a u kojem Kata Šoljić, navodno, moli Đapića da ne ucjenjuje Sanadera. "Sva sreća da je Kata Šoljić to demantirala", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đapić je opovrgnuo i napise u tjedniku "Nacional" da u HSP-u jača struja koja ga želi smijeniti s mjesta predsjednika stranke, ističući kako "HSP nikad nije bio jači i složniji".

Na konferenciji je objavljen i odgovor veleposlanicima iz zemalja EU, koji su, nakon sastanka u četvrtak, upozorili na neprihvatljivost sudjelovanja HSP-a u novoj vladi.

Đapić je naglasio kako europski veleposlanici HSP-u ne zamjeraju desni radikalizam, "kako se pokušava podmetnuti iz HDZ-a i dijela HNS-a", nego da je riječ o stavu stranke da bi Hrvatska u EU trebala ući tek kad to bude u njezinu interesu, protivljenju prodaje nekretnina strancima, te odnosu prema manjinama, kojima bi HSP dao kulturnu autonomiju.

Nezavisni saborski zastupnik Slaven Letica, koji je u Sabor ušao na listi HSP-a, ocijenio je da su europski veleposlanici površno upoznati s programskim načelima HSP-a, a veleposlanike je upozorio i da njihov stav "izravno osporava načelo da se ne smiju miješati u unutarnje stvari suverenih država".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara