General Markač završio s iskazom istražiteljima ICTY-a

ISKAZOM o planiranju i provođenju vojno redarstvenih akcija Bljesak i Oluja, uz poseban naglasak na liniju zapovijedanja i koordinaciju djelovanja specijalne policije sa snagama Hrvatske vojske, u utorak je u Zagrebu završio dvodnevni razgovor umirovljenog generala Mladena Markača istražiteljima međunarodnog suda iz Haaga.

Ja ne bježim od činjenice da sam zapovijedao specijalnim snagama policije u Domovinskom ratu, ali svakako nisam ni zapovjedio ni počinio bilo kakav zločin, a nisu to učinile ni snage kojima sam zapovijedao´, rekao je general Markač u izjavi za novinare nakon iscrpljujućih desetosatnih razgovora u zagrebačkom Uredu Međunarodnog kaznenog suda.

Tijekom ispitivanja generala Markača haaški su istražitelji pitali o brojnim pojedinostima pojedinih akcija u Bljesku i Oluji, iako ga nisu izravno teretili ni za koji konkretan zločin, rekao je novinarima Markačev odvjetnik Miroslav Šeparović, koji je nazočio dvodnevnom ispitivanju.

Umirovljeni general novinarima je rekao da su mu za ispitivanja bila postavljana i vrlo provokativna pitanja poput onoga da li je Hrvatska vojska tijekom Bljeska imala zadaću istjerati Srbe s tog područja.

´To sam pitanje ocijenio provokacijom i rekao da to ni u jednom trenutku nije bila zadaća hrvatskih snaga već da im je jedina zadaća bila razoružanje njihove vojne sile (pobunjenih Srba)´, rekao je Markač novinarima.

Odvjetnik Šeparović u izjavi za novinare rekao je kako je otežavajuća okolnost za generala Markača to što dokumentacija o Bljesku i Oluji još nije deklasificirana, poput one za Medački džep, pa za taj dio ´nije oslobođen čuvanja ni vojne ni državne tajne´.

´On se zato mogao samo pozivati na dokumentaciju i predlagati Tužiteljstvu da pribavi određene dokumente, ali ih nije mogao izravno predati haaškim istražiteljima´, naglasio je Markačev odvjetnik.

Šeparović je rekao i da su haaški istražitelji, jednako kao i za Bljesak, pokušali neizravno ustvrditi da je i Oluju inscenirala hrvatska strana, pozivajući se na transkript koji Šeparović i Markač nisu dobili na uvid.

´I za Oluju su istražitelji pokazali transkript koji daje naslutiti da je i ta akcija inscenirana, što je smiješno, jer se zna da je hrvatski državni vrh donio odluku o toj operaciji i nije bilo potrebe da se bilo kakav incident inscenira, jer je to bila legitimna akcija oslobađanja okupiranog teritorija´, rekao je.

Na pitanje očekuje li general Markač da će iz statusa osumnjičenika nakon ovih razgovora postati optuženik Haaškog suda, Šeparović je odgovorio da to ovisi o tome hoće li se uvažavati stvarni događaji ili je riječ o političkoj odluci.

´Poštivat ću svaku odluku Haaškog tribunala. Ako će se prosuđivati samo ono što se dogodilo na terenu, ne bismo trebali očekivati nikakvu osudu, no ako je to već unaprijed donesena odluka, više na političkoj razini, onda ne možemo jamčiti da nećemo završiti u Haagu´, rekao je Markač.

Njegovo je stajalište potvrdio i odvjetnik Šeparović rekavši da nije nemoguće očekivati optužnicu, ako se vojne akcije u kojima je Markač zapovjedno odgovoran proglase dijelom zločinačkim, ali ako se bude procjenjivalo njegovo i ponašanje specijalnih postrojbi kojima je zapovijedao, onda optužnicu ne treba očekivati.

General Markač je svjedočenje pred haaškim istražiteljima počeo u ponedjeljak pri čemu je glavna tema razgovora bila akcija u Medačkom džepu.

General je predočio dokumente iz srpskih vojnih arhiva, zaplijenjene nakon Oluje, iz kojih se vidi da je srpska strana planirala napad na Medački džep koji su hrvatske snage preduhitrile za 15 minuta. Iz tih se dokumenata također vidi da su Srbi u tom području raspolagali velikom vojnom silom i da su tamošnji civili bili pomiješani s vojskom.

Markač je također odgovarao na pitanja o tome je li Hrvatska vojno redarstvenu akciju Bljesak započela nakon što je inscenirala incident na okupiranom dijelu autoceste Zagreb-Beograd, što tvrde istražitelji na temelju transkripta razgovora snimljenog u uredu bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, u kojemu je sudjelovao i bivši ministar obrane Gojko Šušak. General Markač te je navode odlučno odbio rekavši da predsjednik Tuđman niti je naredio niti je on to napravio. Istražiteljima je tom prilikom predočio i kaznene prijave koje je Ministarstvo unutarnjih poslova podiglo protiv pobunjenih Srba zbog blokade autoceste, a u utorak je to dopunio dokumentacijom s točno navedenim imenima hrvatskih građana, žrtava na autocesti 28. i 29. travnja 1995., kao i imenima srpskih počinitelja tih zločina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara