KARDINAL BOZANIĆ PREDVODIO OBRED CVJETNICE

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić predvodio je danas u prepunoj zagrebačkoj katedrali, obrede Cvjetnice, nedjelje muke i smrti Kristove.

Proslava Cvjetnice počela je blagoslovom maslinovih i palminih grančica, te svečanom procesijom ispred zagrebačke katedrale.

Time se katolički vjernici danas spominju svečanoga ulaska Isusa Krista u Jeruzalem.

U središtu Cvjetnice bilo je današnje evanđelje, koje svjedoči potresne prizore iz Kristove muke i smrti.

U propovijedi kardinal Bozanić danas je, osim značenja Kristove muke, govorio i o proslavi Svjetskog dana mladih, a osobito mladih Zagrebačke nadbiskupije, koji sudjeluju u pripremi Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Pročitao je i pismo pape Ivana Pavla II. upućeno mladima za njihov Dan, u kojem ih Sveti Otac poziva da uzmu onaj dio evanđelja koji ih upućuje prema Isusu. Svojim pismom Sveti Otac, stavlja u srca i u usta mladima da slijede Isusa Krista jer je on odgovor na sva važna pitanja našega života.

Papa podsjeća da je Isus podnio muku, ali ne iz ljubavi prema patnji, nego iz ljubavi prema čovjeku, pokazavši koliko ljubi čovjeka i da je spreman za njega umrijeti.

Papa također u pismu mladima poručuje da je Isus Krist "Istina njihova života, koji im pokazuje Put, nudeći im život, koji ne prestaje".

"Upravo taj Put slijedili su i mnogi sveci naše Crkve, osobito blažena Majka Tereza iz Kalkute", podsjetio je u pismu Ivan Pavao II.", pozivajući mlade i ostale na slavlje Kristove muke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na završetku misnog slavlja u ime mladih Zagrebačke nadbiskupije, kardinala Josipa Bozanića pozdravili su Stjepan Filipović i Marina Štroser.

Mladi su mu posebno zahvalili na trodnevnom susretu koji je jučer završio u Zagrebu, a u njemu su se mladi u ovoj korizmi intenzivno pripremali za Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije.

Obraćajući se mladima - koji su danas sudjelovali u procesiji s križem, kojeg su nosili u Korizmi kroz gotovo sve zagrebačke župe - kardinal Bozanić je rekao da je "upravo taj križ povezao mlade, koji nastoje hoditi u radosti života".

"Mladi su nov naraštaj, koji puno obećava, koji traži prave vrijednosti života, i to na primjeru Isusa Krista", istaknuo je nadbiskup Bozanić.

Pozvao je sve vjernike da mole za mlade, da budu od pomoći vjernicima u zajednici na putu života i da idu u zajedničku budućnost.

Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić podsjetio je i da je današnjom nedjeljom muke i smrti Kristove, Cvjetnicom, počeo Veliki tjedan, u kojem će se vjernici "pripremiti za proslavu Uskrsa" i to, kako je naaglasio, "u radosti srca i duše".

Kao i svake godine zagrebački nadbiskup će poslijepodne u 16 sati na zagrebačkom Ksaveru predvoditi Križni put, u koji će posebno uključiti mlade Zagrebačke nadbiskupije.(Hina) xta ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara