NBC objavio video-manifest ubojice s Virginia Techa

SINOĆ je američka TV-kuća NBC objavila dijelove sadržaja paketa koje im je u ponedjeljak, u pauzi između dviju pucnjava, preko pošte poslao Cho Seung-hui, počinitelj masakra na Sveučilištu Virginia Tech.

Paket bi bio objavljen ranije da ubojica nije napisao pogrešnu adresu NBC-ovog sjedišta u New Yorku, zbog čega je zakasnila njegova dostava. Uposlenike TV-kuće je na to da paket pripada ubojici upozorila riječ "Ismail" na povratnoj adresi, slična zagonetnoj frazi "IsmailAx" koja je pronađena na tijelu ubojice.

Čim su shvatili tko je u stvari pošiljatelj, dužnosnici NBC-a su sadržaj odmah poslali FBI-ju  a onda, nakon "mučne rasprave", odlučili dijelove sadržaja paketa podijeliti s američkom i svjetskom javnošću.

Paket je navodno sadržavao DVD-disk s nizom multimedijalnih datoteka, uključujući i fotografije na kojima Cho pozira s pištoljima kojima će nešto kasnije počiniti masakr. Također se u njemu nalazi i 23 video-snimka od kojih je, prema NBC-jevim izjavama, bilo prilično teško sastaviti neku "koherentnu cjelinu", s obzirom da u većini njih Cho iskazuje iracionalni bijes i koristi psovke.

Međutim, iz njih se da razaznati da se danima pripremao za zločin, kao i da je imao očitu namjeru da javnosti pokuša dati razlog koji su ga nagnali na jedno od najvećih krvoprolića u suvremenoj američkoj povijesti.

"Imali ste sto milijardi prilika da ovo izbjegnete", Cho tvrdi na jednoj od snimaka. "Ali ste umjesto toga odlučili proliti moju krv. Stjerali ste me u kut i dali ste mi samo jednu opciju. Odluka je bila vaša. Sada imate krv na svojim rukama koja se nikada neće oprati."

Cho također u svom manifestu žestoko kritizira hedonizam i kršćanstvo. A po svemu sudeći, meta njegovog bijesa su bili pripadnici američke društvene elite, odnosno bogataška djeca koju je sretao na kampusu.

"Imali ste sve što ste htjeli. Mercedes vam nije bio dovoljan. Votka i konjak vam nisu bili dovoljni. Vaš džeparac nije bio dovoljan. Svi vaši razvrati vam nisu bili dovoljni."

Iz manifesta se također vidi kako je Erica Harrisa i Dylana Kliebolda - počinitelje masakra u Columbineu 1999. godine - vidio kao svoje životne i svjetonazorske uzore, s obzirom da o njima govori kao "mučenicima".

Dušobriznici koji odgovornost za ovakve zločine vole pripisivati "sveopćem nasilju" koje dominira popularnom kulturom će u manifestu pronaći poslasticu u obliku slike na kojoj Cho pozira mašući čekićem.

Neke američke medijske kuće su taj snimak već dovele u vezu s južnokorejskim filmom "Oldboy" koji je 2004. godine dobio Grand Prix na kanskom festivalu. Protagonist filma je običan čovjek koji započinje krvavi osvetnički pohod protiv tajanstvenih zlikovaca koji su mu upropastili život, a jedna od najpoznatijih scena je ona u kojoj se protiv negativaca služi čekićem.

NBC-jev izvještaj koji sadrži dijelove možete vidjeti ovdje.

D.A.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara