Osijek: Službeni rezultati izbora potvrdili pobjedu HDZ-a

OSJEČKO-BARANJSKO Županijsko izborno povjerenstvo objavilo je danas službene rezultate jučerašnjih prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu, prema kojima je najviše glasova 35,27 posto osvojila lista Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Zamjenik predsjednika Županijskog izbornog povjerenstva Zvonko Vrban izvijestio je da će konačni izborni rezultati biti poznati nakon isteka svih žalbenih rokova te kako za sada, osim prigovora HSS-a zbog kršenja izborne šutnje, nije bilo drugih primjedaba na rad biračkih odbora i izbornih povjerenstava.

Nakon obrade sva 424 biračka mjesta, na kojima je na izbore izišlo 35,79 posto biračkog tijela, utvrđeno je da su, nakon HDZ-a, najbolji rezultat ostvarile liste Hrvatske stranke prava (HSP) - 14,36 posto te koalicije SDP,HNS,LIBRA,SBHS - 11,41 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izborni prag prešle su i liste Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) - 7,01 posto, Liberalne stranke (LS) - 6,25 posto, Hrvatske seljačke stranke (HSS) - 6,12 posto te Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) - 5,51 posto.

Ostalih devet pojedinačnih i koalicijskih lista nije prešlo izborni prag od pet posto.

Povjerenstvo je izvijestilo da će novi saziv osječko-baranjske Županijske skupštine imati 48 vijećnika od kojih - 21 s liste HDZ-a, 8 iz HSP-a, 6 s koalicijske liste SDP-a,HNS-a,LIBRE i SBHS-a, 4 vijećnika iz HSU-a, te po tri iz LS-a, HSS-a i SDSS-a. S HDZ-ove liste u Skupštinu je izravno ušlo 20 vijećnika.

Budući da su s liste SDSS-a u Skupštinu izabrana tri vijećnika, a s obzirom na zakonske propise i odredbe Statuta Županije koje srpskoj nacionalnoj manjini jamče pravo na četiri vijećnika, četvrti vijećnik te manjine bit će izabran s liste HDZ-a, koja je ostvarila najbolji izborni rezultat, pa će HDZ ukupno imati 21 vijećnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara