PGS/SBHS protiv promjene izbornog zakona

Izborni zakon za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, po kojem su se održali izbori 2000. godine, dobar je zakon i nije ga potrebno mijenjati, istaknuli su predstavnici Kluba zastupnika Primorsko goranskog saveza i Slavonsko baranjske hrvatske stranke (PGS/SBHS) na današnjoj konferenciji za novinare.

Klub PGS/SBHS-a istaknuo je na konferenciji u Saboru da neće podržati prijedlog izmjena izbornog zakona SDP-a kojim se predlaže da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica, već prijedlog zastupnika LS-a i IDS-a Zlatka Kramarića i Damira Kajina, koji se zalažu tek za neke tehničke izmjene postojećeg izbornog zakona, odnosno njegovo usklađivanje s Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima manjina.

Prihvaćanjem SDP-ovog prijedloga da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica, izborne liste imale bi do 120 imena, a to bi znatno otežalo biračima izbor pojedinačnih kandidata, koji SDP-ov prijedlog tzv. poluotvorenih lista predviđa, smatra Dario Vasilić iz PGS-a.

Osim toga, na takav način znatno bi se ojačala uloga lidera stranaka u sastavljanju lista, pa bi na liste dolazile osobe bliže liderima, rekao je Vasilić, koji smatra da se ne bi uvažavale ni regionalne posebnosti Hrvatske.

Klub PGS/SBHS-a založio se i za ukidanje viznog režima sa Srbijom i Crnom Gorom.

Zbog viznog režima Hrvatska trpi gospodarske štete zbog smanjenja prometa roba i ljudi preko granice, od čega izravne gubitke imaju Hrvatske auto-ceste, Hrvatske željeznice, ali i čitav sektor ugostiteljstva, obrta i trgovine, rekao je Damir Jurić (SBHS).

Dodao je da su viznim režimom posebno pogođeni Slavonija, Srijem i Baranja, koji danas spadaju u najsiromašnije krajeve Hrvatske, te da bi se njegovim ukidanjem oživila gospodarska suradnja uz granicu.

Klub zastupnika PGS/SBHS-a smatra i da bi ukidanje viza doprinijelo izgradnji novog imidža Hrvatske kao kandidatkinje za EU i zemlje dobre za investicije, a povoljnost momenta za takav potez vidi i u skorom posjetu Svetog Oca Hrvatskoj.

´Za posjet Svetog Oca postoji velik interes vjernika u Srbiji i Crnoj Gori, pa bi im se ukidanjem viza uveliko olakšao susret s njim u Hrvatskoj´, istaknuo je Nikola Ivaniš (PGS).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara