Preminuo član suradnik HAZU-a Valentin Putanec

U ZAGREBU je u 87. godini preminuo član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) jezikoslovac Valentin Putanec.
Njegovom smrću HAZU i njegov Razred za filološke znanosti ostali su bez istaknuta člana, izvijestio je danas HAZU.

Putanec je rođen 1917. u Krašiću, doktorski naslov stekao je 1950. a za člana suradnika HAZU-a izabran je 1977., 1983. te ponovno 1994.

Diplomirao je francuski jezik s književnošću, opću romanistiku i indoeuropski. Od svibnja 1948. radio je u Akademijinu Institutu za jezik.

Znanstveni rad Valentina Putanca obuhvaća u području lingvistike, etimologije i onomastike, povijesti hrvatske leksikografije, hrvatske književne povijesti i povijesti hrvatskih gramatika te kulturne povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priredio je za tisak "Etimološki rječnik hrvatskoga ili srpskog jezika" Petra Skoka, kao romanist objavio je monografiju Francuska leksikografija i Francusko-hrvatski rječnik, dao do sada najpotpuniju sintezu povijesti hrvatske leksikografije te pomaknuo granicu njezina početka.

Njegovi stručni radovi obrađuju vrlo različita pitanja i potvrđuju njegovo široko zanimanje za područja u kojima je razvio osobito vrijednu znanstvenu djelatnost, pri čemu se ističe veći broj recenzija i bibliografskih priloga.

S golemim iskustvom u znanstvenom istraživanju vodio je veći broj lingvističkih projekata u kojima je svoje veliko znanje prenosio na mlađe znanstvene suradnike.

Valentin Putanec umro je 4. siječnja, a bit će pokopan 9. siječnja u 10,30 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara