"Prijatelji" - moćno oružje seksualnog odgoja

NEDAVNO provedeno istraživanje, čija je glavna tema bila popularna televizijska serija "Prijatelji", pokazalo je kako je ta serija moćno oružje za seksualni odgoj mladih.

Tijekom istraživanja, čije je rezultate ovoga tjedna objavila neprofitabilna organizacija Rand Corp., ispitano je 500 mladih koji su gledali epizodu "Prijatelja" iz listopada 2001. godine, kada Rachel, koju glumi Jennifer Aniston, objavi da je trudna nakon što je spavala s bivšim dečkom Rossom, kojega u seriji glumi David Schwimmer.

Ross se čudi, ističući da je tijekom spolnog odnosa koristio prezervativ. U toj epizodi glumci dva puta kažu da su prezervativi "djelotvorni samo 97 posto".

Prema ispitivanju Nielsen Media, epizodu je gledalo 1,67 milijuna mladih u dobi od 12 do 17 godina.

Istraživanje je pokazalo da se većina gledatelja sjeća epizode u kojoj se govorilo o djelotvornosti prezervativa, te da će se mlađi gledatelji - koji su epizodu gledali s odraslom osobom ili o njoj raspravljali s odraslom osobu - točno sjećati informacija o prezervativima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oduvijek smo znali da tinejdžeri dobivaju korisne informacije o seksu iz medija okrenutih činjeničnom izvještavanju i davanju savjeta, ali sada znamo da takve informacije mogu dobiti i iz zabavnih televizijskih emisija", kazala je psihologinja Rebecca Collins koja je vodila istraživanje.

"To je važno jer zabavni programi, pogotovo popularne serije poput Prijatelja, gleda velik broj tinejdžera", dodala je.

Među mladima koji su gledali tu epizodu popularne serije, njih 65 posto sjeća se da je do trudnoće došlo zbog "pogreške" na prezervativu.

Gotovo polovica tinejdžera koji su gledali taj nastavak "Prijatelja" tako je upamtilo sljedeću lekciju: "u velikom broju slučajeva prezervativi ne sprječavaju trudnoću".

"Naše je istraživanje pokazalo da bi se mogao smanjiti broj trudnoća među tinejdžerima, kao i broj spolno prenosivih bolesti, kada bi veći broj televizijskih serija uključivao poruke o odgovornom seksualnom ponašanju", zaključila je Collins.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara