Ovo je najneobičnija pizzerija u kojoj sam bio. Nalazi se u Kopenhagenu
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Kako to obično biva kad sam ja u pitanju, od dvije planirane pizzerije u Kopenhagenu, posjetio sam ih tri. Naime, zanimalo me što o pizzeriji Luca i Baest, ali i o ostalim kopenhagenskim pizzerijama pišu na danskim portalima pa sam čitajući tekstove i gledajući slike uočio jednu pizzeriju vrlo neobičnog koncepta. Riječ je o pizzeriji Pico.
U biti, radi se o lancu od šest pizzerija koje prave male, takozvane degustacijske pizze koje se naručuju i poslužuju u kompletu od tri pizze. Pizze su na slikama izgledale kao savršene napoletane pa su me slike i neobičan koncept toliko zaintrigirali da smo se zadnji dan boravka u Kopenhagenu zaputili u pizzeriju Pico na adresi Vesterbrogade 135.
Nismo imali rezerviran stol budući da je sve nekako ispalo neplanirano i na brzinu, ali smo imali sreće i dobili jedini slobodan stol odmah do prozora s pogledom na veliki i lijepo uređen vrt. Pizzerija je poprilično mala i po mojoj procjeni na šest, sedam stolova može odjednom primiti dvadesetak gostiju. Prostor je uređen jednostavno i bez previše detalja, ali sve djeluje nekako toplo, ugodno i opuštajuće.
Pico u ponudi ima jedanaest degustacijskih pizza koje su izgledom napoletane, a veličinom nešto manje od onih uobičajenih. Po nekoj mojoj slobodnoj procjeni tri su takve pizze nešto veće od jedne standardne i više su nego dovoljne za jednog odraslog čovjeka.
Tri mini pizze i nestvarno fini nadjevi
Naručili smo dva seta s tri pizze, a odabrali smo svih šest različitih. U jednom su setu bile Margherita, Sweet cheesus i Seasonal winter, French onion soup, a u drugom Sloppy Joe, Truffle & Thyme i Rosemary's bacon. Teško je od tih šest izdvojiti najbolju budući da su sve bile odlične, ukusne i sočne, a kad bih baš morao izabrati i ponovo naručiti u toj bi narudžbi definitivno bile Margherita i Rosemary's bacon.
Rosemary's bacon u nadjevu ima mozzarellu, slatki krumpir, dimljenu slaninu, ružmarin i pržene kapare. Imao sam dojam kao da je netko nekakvim strojem smanjio savršene napoletanske pizze. Sve pizze imaju uzdignut i napuhan rub s tankom i mekanom sredinom. Baš kao minijaturne moderne napoletane. Nadjevi su nestvarno fini pa smo između isprobanih pizza pravili malu pauzu kako nam se okusi ne bi odmah pomiješali.
Moram priznati kako mi se svidio ovaj neobičan koncept manjih degustacijskih pizza kojim možete isprobati više pizza istovremeno, a ujedno se i sasvim pošteno najesti. Šteta što se Pico uz te setove manjih pizza nije odlučio praviti i standardne pizze. Siguran sam da bi to bile vrhunske moderne napoletane.
Set od tri pizze košta 160 danskih kruna (22 eura). Svaka se pizza može naručiti i zasebno, košta 60 danskih kruna (8.30 eura), ali to baš i nema nekog smisla budući da je jedna pizza uistinu premalo količinski za odraslu osobu. Ujedno je i skuplja ako se naručuje pojedinačno, a za vrijeme našeg boravka u prepunom lokalu nitko nije naručio pojedinačnu pizzu.
Uz pizzu sam s velikim užitkom popio 45 Days pilsner iz danske craft pivovare To Øl. Četiri decilitra točenog piva košta od 55 do 65 danskih kruna (7.5 do 9 eura) i to su uobičajene cijene piva u Kopenhagenu.
Usporedba cijene u hrvatskim i danskim pizzerijama
Budući da se većina komentara nakon objava o kopenhagenskim pizzerijama Luca i Baest odnosila na cijene i usporedbe cijena u našim i danskim pizzerijama, napisat ću par rečenica na tu temu.
Prosječna neto plaća u Danskoj je oko 4.000 eura što je nekih dva i pol puta više od naše prosječne neto plaće. Grubo gledajući cijene i standard u Danskoj, pizze bi u hrvatskim pizzerijama trebale koštati između 7 i 10 eura. Naravno, poprilično je nezahvalno praviti takve paušalne usporedbe budući da jako puno parametara utječe na cijenu nekog proizvoda na određenom tržištu.
U razgovoru s onima koji žive u Kopenhagenu stekao sam dojam kako su cijene pizza u kopenhagenskim pizzerijama njima itekako pristupačne i prihvatljive. Za razliku od nas koji cijene pizza u našim pizzerijama doživljavamo napuhanim i nerealno visokim. No bez obzira na cijene, ako nas put ponovo odvede u Kopenhagen, pizzerija Pico bit će jedna od onih koju ćemo sigurno ponovo posjetiti.
>> Pizzerija u Danskoj poslužila mi je najmanju pizzu u životu. Evo koliko košta
>> U Kopenhagenu sam probao neobičnu pizzu - po dosta višoj cijeni nego kod nas
