MILAN BANDIĆ

U čemu je zapravo problem s GUP-om? Arhitekt je sve objasnio

U čemu je zapravo problem s GUP-om? Arhitekt je sve objasnio
Foto: Tibor Jurjević/PIXSELL

IZNIMNO veliku energiju ulaže zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u donošenje novog Generalnog urbanističkog plana protiv kojeg su ustali oporba, stručnjaci i građani. No on se na to ne obazire i gura dalje nesmiljeno silujući i proceduru i zajednički gradski prostor.

Bandić i HDZ ratuju amandmanima

Proteklog je tjedna nenajavljeno na vlastiti prijedlog podnio preko šezdeset amandmana koji još pogoršavaju ionako loš prijedlog GUP-a. Primjer su slijedili njegovi partneri iz HDZ-a koji su podnijeli svoje amandmane. Bandić je onda povukao izmjene koje je predložio, a njegova suradnica Olivera Majić je na sjednici Gradske skupštine molila HDZ-ovce da ponovno slijede njihov primjer. HDZ je odbio povući većinu svojih amandmana.

>> Bandić: Povući ćemo sve amandmane na GUP

>> Bandić se oglasio o kaosu s HDZ-om u Skupštini: Mogu ja skinuti rukavice...

 

Arhitekt i urbanist za Index objasnio u čemu je problem s Bandićevim GUP-om

Arhitekt i urbanist Nikša Božić za Index je objasnio koji su formalno najproblematičniji dijelovi Bandićeva GUP-a. Kao i uvijek kod zagrebačkog gradonačelnika i višestrukog USKOK-ovog optuženika Bandića, procedura se preskače, izbjegava ili ignorira, a privatni se interesi stavljaju ispred općih.

"Prošlotjedni amandmani za konačni prijedlog izmjena i dopuna zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana presedan su u hrvatskom sustavu prostornog planiranja. Izrada izmjena i dopuna ovog važnog plana traje od 2015. godine kada je gradska Skupština pokrenula izradu tih izmjena. Prostorno planiranje vrlo je složena djelatnost. Uz to što prostorni planovi moraju biti u skladu s cijelim nizom zakona i propisa, njihov izgled i sadržaj normiran je do te mjere da je propisana debljina i boja svake linije, svakog tona i svakog planskog znaka", rekao je za Index Nikša Božić.
U Zagrebu to izgleda ovako:

Predlagali već odbijene izmjene

Usred ljeta 2019. godine zainteresirani su građani, samoinicijativno i na poziv aktivista, poslali preko 30 tisuća primjedbi na predloženi Generalni urbanistički plan. Primjedbe su glatko odbijene bez suvišnih objašnjenja, a Bandiću su predstavljale samo malenu smetnju, zastoj u donošenju GUP-a. S druge strane, na prošlotjednoj sjednici skupštine amandmani su donošeni brzinskim preglasavanjem kao nešto jako važno iako su, sudeći po priloženoj dokumentaciji, bili spremni još od lipnja prošle godine. Četiri dana kasnije ti amandmani su povučeni, što jasno pokazuje da je riječ o mračnoj političkoj igri.

>> Arhitekti razotkrili Bandića i HDZ: Sad je GUP još gori, drastično mijenja grad

>> U Poganoj Vlaki se o GUP-u raspravlja mailom. U Zagrebu ne može

"Pokušali su ugurati prenamjenu za više od pola milijuna kvadratnih metara"

"Drskost koju su si prošli tjedan dopustili zastupnici zagrebačke Skupštine kada su flomasterom po kopijama plana krenuli planirati do sada je neviđena u hrvatskim okvirima. Političari su u plan pokušali ugurati izmjene, odnosno prenamjenu za preko 500.000 m2 prostora. Uglavnom se predlažu prenamjene u namjene na kojima se omogućuje građenje. Političari predlažu i prihvaćanje pojedinih zahtjeva koje su stručni izrađivači već odbili na dvije javne rasprave koje su održane u sklopu izrade izmjena i dopuna GUP-a. Svaki odbijeni zahtjev stručno je obrazložen", rekao je Božić.

Dakle, ono što im je već dvaput odbijeno Bandić i suradnici na silu guraju u GUP zahvaljujući rukicama gradskih zastupnika koje se poslušno dižu u zrak, bez obzira na to koliko loš ili štetan prijedlog bio. Bandićevi i HDZ-ovi zastupnici tako krše sve norme ponašanja udovoljavajući nezasitnim apetitima svojih partnera i naručitelja.

Betoniranje zelenih gradskih oaza

"Dio amandmana nije u skladu s ciljevima i programskim polazištima Odluke o izradi GUP-a, zbog čega ih po Zakonu o prostornom uređenju nije moguće ugraditi u konačni prijedlog plana. Budući da su zastupnici htjeli ove izmjene provesti bez javne rasprave, ovakvim prijedlogom krše se osnovna načela prostornog uređenja, a jedno od njih je i načelo sudjelovanja javnosti u postupcima izrade planova", smatra Božić i tvrdi da se takvim ponašanjem poručuje da ni urbanisti, ni planeri, ni arhitekti, ni njihovo znanje njima nisu potrebni.

Odustaje se od sustavnog planiranja, a u urbanističke se dokumenta unose želje političara. Sve je podređeno interesima njihovih partnera kojima se do jučer malo vrijedna zemljišta pretvaraju u tvornice novca, a građanima se oduzima pravo na kvalitetan život betoniranjem zelenih gradskih oaza. 

Naime, nasuprot uvriježenom mišljenju Zagreb nije zeleni grad. Ima samo 4 metra četvorna zelenila po stanovniku. Split koji iz zraka izgleda kao kameni i betonski pakao ima triput više zelenih kvadrata po stanovniku. Proizlazi to iz podataka koje je od Državnog zavoda za statistiku prikupio i obradio dr.sc. Darko Znaor.

Liječnica i Bandićeva poslušnica se igra urbanistice

"Amandmane stranke Bandić Milan potpisala je Ana Stavljenić-Rukavina, po struci inače ugledna liječnica. U obrazloženju jednog amandmana ona primjerice tvrdi kako 'predviđena namjena za izgradnju javnih i društvenih sadržaja na ovolikom prostoru nije potrebna'. Dimenzioniranje javnih sadržaja u prostoru inače je nešto što svi stručnjaci za dijabetes, endokrinologiju i metaboličke bolesti imaju u malom prstu", ironičan je arhitekt Božić.

Ana Stavljenić Rukavina u Skupštini je predsjednica kluba Bandićeve stranke i za njega poslušno kroz proceduru gura sve njegove želje. Nekadašnja ministrica zdravstva poznata po tome što je jedina podnijela ostavku zbog moralne odgovornosti, skoro 20 godina kasnije pretvorila se u sakupljačicu funkcija i Bandićevog potrčka. Tako danas ova liječnica potpisuje i amandmane na Generalni urbanistički plan u skladu sa željama svoga šefa.

>> Tko je Ana Stavljenić Rukavina? Od moralne vertikale do Bandićeve poslušnice

 

 

"Ozbiljno se govori o amandmanima koje su potpisali liječnici, to dovoljno govori o razini ludila"

"Budući da su prostorni planeri izgleda postali nepotrebni, neki od njih već po Facebooku nude nove usluge. Tako primjerice svojim kolegama propisuju lijekove za smirenje i ovjeravaju ih svojim žigovima ovlaštenih arhitekata. Nije poznato prolaze li takvi recepti u ljekarnama i uzima li ih itko ozbiljno. To što se o amandmanima na prostorni plan koje su potpisali liječnici ozbiljno razgovara, govori o razini ludila koja je zahvatila tu struku", zaključio je Božić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara