Ipak je moguće: Iz auta uhvatio odapetu strijelu pri brzini većoj od 200 km/h

Foto: Škoda

NESVAKIDAŠNJE društvo skupilo se u pokušaju rušenja još jednog rekorda za Guinnessa.

Automobili nisu neobična pojava u pokušajima ostvarivanja kojekakvih dostignuća, koja se bilježe u Guinnessovoj knjizi rekorda. Za posljednju u nizu koja ruši misterij oko toga radi li se o filmskom triku ili mogućem potezu zaslužan je austrijski ogranak Škode.

U pokušaju da otkriju je li moguće uhvatiti strijelu u letu koja juri brzinom većom od 200 km/h, Škodi su pomogli austrijska streličarka, olimpijka Laurence Baldauff, majstor borilačkih vještina Markus Haas i dakako vraški brza Octavia Combi RS 245. 

Ideja je sljedeća - Laurence Baldauff će odapeti strijelu brzinom od 60 m/s, odnosno 215 km/h, a Markus će stajati u jurećoj Škodi i vireći kroz krovni otvor pokušati istu uhvatiti.

I dok auto juri ravno, strijela se giba paraboličnom putanjom, a Markus ima tek nekoliko desetaka metara za uhvatiti strijelu. Prevedeno, Markus će u pola sekunde morati locirati oko 70 cm dugu strijelu i uhvatiti je.

Naravno, cijela ova akrobacija i lov na Guinnessa odrađen je kako bi se promovirao Škodin karavan. Stoga treba reći da se radi o pritajenom sportašu s 245 KS i 370 Nm spremnom da uhvati 100 km/h za 6,6 sekundi. Cijena se u Hrvatskoj kreće od oko 255.000 kn za izvedbu s ručnim mjenjačem.

Pročitajte više