Kineske vlasti s cesta će ukloniti 11 milijuna vozila

Kineske vlasti najavile su drastične mjere za smanjenje zagađenja zraka koje je doseglo goleme razine. Onečišćenje ispušnim plinovima već je dugo vremena gorući problem u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta pa su tamošnje vlasti odlučile s cesta maknuti čak šest milijuna vozila do kraja ove godine. Odluka se odnosi na automobile proizvedene prije 2005. godine čija je emisija CO2 veća od razine koja će uskoro biti određena.

###

Vlasti za sada nisu otkrile kako će točno 'maknuti' automobile s cesta i hoće li biti ikakve kompenzacije njihovim vlasnicima. Drugi dio programa provest će se 2015. godine kada će biti uklonjeno dodatnih pet milijuna vozila. Također, benzinske crpke u velikim gradovima poput Pekinga, Šangaja i Guangzhoua morat će prodavati isključivo najkvalitetnije gorivo.

Kineski autoriteti za okoliš objavili su izvještaj u kojem stoji da su za 31.1 posto zagađenja zraka odgovorne ispušne cijevi automobila, dok se 22.4 posto pripisuje sagorijevanju ugljena. Ukupan broj automobila u gradu bit će ograničen na 5.6 milijuna ove godine, a ukoliko dođe do poboljšanja kvalitete zraka, taj će se broj do 2017. godine moći povećati na 6 milijuna.

Pročitajte više