KRALJEVI ASFALTA Ovo su auti koji će prijeći i pola milijuna kilometara

Foto: Toyota
Screenshot:iSeeCars.com
 
NOVO izdanje studije iSeeCars predstavlja automobile koji će prijeći 320.000 km, ali i 483.000 km. Kao i prošle godine, jasna je dominacija velikih SUV-ova.
 
Prema rezultatima studije koju iSeeCars radi svake godine čak je sedam od deset vozila koji će najvjerojatnije prijeći 200.000 milja, odnosno 320.000 km iz SUV kategorije. Analizom je zahvaćeno oko 13,5 milijuna vozila proizvedenih od 1981. godine naovamo, koji su uspješno plasirani na tržištu SAD-a, a među njima će Toyota Sequoia najčešće prijeći više od 320.000 km. Radi se o 6,6 % primjeraka, što je osjetno više od tržišnog prosjeka od 2,4 % za prvih 10, odnosno 1,2 % od svih vozila na tržištu.
 
 
"Današnja vozila uz odgovarajuće održavanje imaju dobre šanse da prijeđu 320.000 km, a određeni modeli će to postići češće. Pet od sedam SUV-ova na listi su domaće proizvodnje što potvrđuje pouzdanost američkog SUV vozila", kaže Phong Ly ispred SeeCars.com.
 
Na drugom mjestu iza Sequoie je prošlogodišnji pobjednik Ford Expedition s 5,4 %, a slijedi ga Chevrolet Suburban s 5,2 % na trećem mjestu. U top 10 ulaze još tri Toyote, a među njima je Avalon kao jedini osobni auto na ljestvici. 
 
Dominacija japanskih modela
 
Nama zanimljiviji podaci su ljestvica 10 najboljih automobila, dakle nakon što maknemo iz konkurencije velike SUV-ove. U tom slučaju među najpouzdanije ulaze opet četiri Toyote (Avalon, Senna, Camry, Prius), ali i dvije Honde (Accord, Odyssey). Da, Prius usprkos hibridnom pogonu s baterijom spada u red najpouzdanijih modela na američkom tržištu.
 
 
Volvo brani čast Europe
 
Europskih marki nema u nijednoj konkurenciji. U stvari, jedini izuzetak je segment luksuznih vozila gdje se na 4. mjestu pojavio Volvo XC90. Njegov rezultat je u skladu s cjelokupnim prosjekom od 1,2 %. Ispred su dva Cadillaca i Acura. 
 
 
Tko će prvi do pola milijuna kilometara?
 
Ako se pitate koji će automobili na američkim cestama najvjerojatnije dogurati do 300.000 milja ili 482.700 km, imamo odgovor. To je Toyota 4Runner, a prijeći će ih 0,3 %. Ako vam zvuči poražavajuće, znajte da svega 0,1 % vozila na američkom tržištu dogura do te kilometraže. Pogađate, ni jedan ne dolazi iz Europe. 
 
Podsjetimo, studija ne uzima u obzir cijenu vozila, tip motora i duljinu vlasništva, već samo želi pokazati kako pojedini modeli češće prelaze i više od 320.000 km.

Pročitajte više