Nissan Leaf dobiva novu bateriju

Osim visoke cijene, mana električnih automobila je doseg koji mogu prevaliti sa jednim punjenjem baterije. U Nissanu koji prednjači u prodaji električnih automobila i to sa modelom Leaf, itekako su svjesni da je ovo primarna stavka koja odbija potencijalne kupce. Tako je za kraj ljeta najavljena prezentacija osvježenog modela Leaf koji će primarno biti obogaćen novom litij ionskom baterijom od 30 kWh, umjesto dosadašnje baterije snage 24 kWh.

Kao rezultat dodatne snage baterije ovaj automobil biti će u stanju preći 201 km (u optimalnim uvjetima, naravno) umjesto dosadašnjih 135 km. To znači da u gradskoj vožnji i u realnim uvjetima vožnje ovaj automobil može prevaliti oko 170 km. 

Sa udjelom od 41% u prodaji električnih automobila, očekuje se da bi novi Leaf ovim nadogradnjama mogao poskočiti za još koji postotak gore. 

Uz ovu objavu iz Nissana su najavili da će slijedeća generacija popularnog Leafa imati doseg oko 400 km sa jednim punjenjem, a tržište bi mogla ugledati najviše kroz 2 godine. Živi bili pa vidjeli.

Pročitajte više