Nova Škoda Octavia - ozbiljnost prije svega

ŠKODA je 30. siječnja objavila prvu  službenu fotografiju nove Octavie koja će premijerno biti predstavljena 3. ožujka na salonu automobila u Ženevi.

Nova Octavia osmišljena je po starom receptu. Kako je dosadašnji model bio postavljen na platformu VW Golfa "četvorke", novi je platformu preuzeo od pete generacije Golfa. Na istoj platformi napravljen je i Audi A3, što dovoljno govori u prilog voznim karakteristikama nove Škodine limuzine.

Najmanji pomak napravljen je u pogledu dizajna, koji ne donosi ništa nova. Očito je procjena bila da ne treba koračati u nepoznato, već biti rezerviran i ponuditi klasičnu limuzinu, koja će svoj uspjeh graditi na kvaliteti i popularnoj cijeni.

Nova konstrukcija donosi i nove gabarite. Druga generacija Octavie rasteže se na 4.572 mm duljine, 1.769 mm širine i 1.462 mm visine. Povećanje od nekoliko centimetara u svim smjerovima rezultiralo je poboljšanjem komfora, kojeg je na dosadašnjem modelu donekle nedostajalo. Veliki prtljažnik ostaje zaštitni znak modela. Njegov kapacitet saa iznosi čak 560 litara, što je povećanje od 32 litre u odnosu na prethodnika.

Paleta motora za početak predviđa četiri motora, po dva benzinska i dva dizelska. Odmah po lansiranju modela, u ponudi će biti MPI benzinci (1.4/55 kW, 1.6/75 kW) i moderni VW-ovi dizelaši (1.9 TDI/77 kW, 2.0 TDI/103 kW). S vremenom će ponuda biti proširena modernim FSI benzinskim motorima, i to 1.6/85 kW i 2.0/110 kW.

S obzirom da je nedavno predstavljena Fabia RS, sportska izvedba Octavie je samo pitanje vremena.

Nova Octavia u Hrvatsku stiže kroz nekoliko mjeseci, a pretpostavlja se da će cijena narasti proporcionalno bogatijoj serijskoj opremi i nešto snažnijim dizelskim motorima (dizelskim).

Pročitajte više