Panda - (staro) novo ime Fiatovog mališana

FIAT je samo nekoliko tjedana prije početka prodaje odlučio preimenovati svoj najnoviji model Gingo. Pritisak Renaulta bio je dovoljno velik da talijanski proizvođač popusti i naposljetku oživi staro ime Panda.

Kao da Fiatu nije dosta problema. Praznom bankovnom računu i slaboj prodaji Stila pridružila se još jedna nevolja. I to nevolja vezana uz model koji se još nije ni počeo prodavati. Nakon više od dvadeset godina torinski div je odlučio zamijeniti popularnu Pandu. Njena zamjena je predstavljena prije nekoliko mjeseci pod imenom Gingo. I tu kreću problemi. Naime, Renault je odmah prigovorio zbog sličnosti imena Gingo s njihovim modelom Twingo.

Sudeći po Fiatovoj reakciji, Renault je vrlo ozbiljno priprijetio. Krajem srpnja, Fiat je izdao službeno priopćenje u kojem navodi da su se odlučili zadržati staro ime Panda, prije svega zbog prepoznatljivosti i slavne prošlosti minijaturnog Fiata. Panda je sastavni dio Fiatovog imidža, a i većina ispitanih u provedenom istraživanju talijanskog tržišta daje prednost starom imenu, stoji u izjavi.

Nova Panda službeno će biti predstavljena početkom rujna u Lisabonu, dok će 5. rujna i službeno biti obustavljena proizvodnja dosadašnje generacije istoimenog modela. Panda je u svom dugom životnom vijeku stekla mnogo simpatija u Italiji i šire. Jednostavnost, niska cijena i velik broj izvedbi priskrbili su Pandi status zvijezde. Stoga potpuno novi model ima tešku zadaću da opravda povišu cijenu i ime koje nosi.

Pročitajte više