Povratak sportske Fieste

NAKON desetak godina suše Ford na scenu vraća sportsku izvedbu Fieste. Svjetska premijera modela u ST izvedbi desit će se kroz tjedan dana na auto salonu u Ženevi.

Svjedoci smo rađanja još jednog automobila stvorenog isključivo za uživanje na cesti. I dok posljednji primjerci Fieste XR2i polako nestaju s europskih prometnica Ford lansira još jedan model iz ST serije. Nakon sportskog Mondea i Focusa na red je došla Fiesta.

Fiesta ST je tipični, kako bi Britanci rekli "hot hatch", odnosno automobil koji vozaču omogućava poplavu užitka za upravljačem. Nomenklatura je izmijenjena, XR oznaku je zamijenila kratica ST, koja znači Sport Technologies. Sve ostalo je isto, što u prijevodu znači da je riječ o rasnom sportašu, kojeg krase izvanredna dinamička svojstva.

Fiestu ST pokreće dvolitreni benzinski motor iz Duratec ST serije koji razvija maksimalnu snagu od 150 KS. Performanse su zasada nepoznate, ali u svakom slučaju možemo računati na maksimalnu brzinu veću od 200 km/h, ubrzanje do 100 km/h od oko 8 sekundi i potrošnju nešto veću od 10 l/100 km.

ST izvedba se od obične Fieste razlikuje u mnogim atraktivnim detaljima među kojima su novi odbojnici, retrovizori, te ručice vrata u boji karoserije. Nadalje, model je dodatno ukrašen sportskim pragovima, kromiranim obrubima i krovnim spojlerom. Kao što i dolikuje jednom sportskom modelu, ST izvedba je serijski postavljena na 17-inčne naplatke od lake legure. 

Dizajn unutrašnjosti u potpunosti prati karakter nametnut izvana. Sjedala presvučena kožom dolaze u dvobojnoj crno-crvenoj kombinaciji. Obloga ručice parkirne kočnice, kvake vrata i nožne komande dolaze u aluminijskom finišu, dok je kolo upravljača zbog boljeg gripa presvučeno kožom. Po uzoru na ostale modele iz serije, nasloni sjedala su obogaćeni ST logom.

Fiesta ST će sasvim sigurno biti jedan od najpopularnijih sportskih modela u gradskoj klasi. Dovoljno je reći da je njen prethodnik, XR2i, samo u Velikoj Britaniji bio prodan u čak 34.000 primjeraka. Početak prodaje na zapadu Europe je predviđen za kraj godine.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više