Poznati kandidati za Car of the Year 2011

POPIS kandidata za osvajanje nagrade Europskog automobila godine 2011. je spala na samo sedam modela. Nakon prvotnog eliminacijskog kruga, koji je uključivao 41 vozilo, javnost je doznala koji su kandidati zadovoljili žiri da se probiju u drugi krug, odnosno među sedam finalista.

Prije popisa kandidata podsjetimo samo kako spomenuti žiri broji 59 članova te kako ga čine novinari iz 23 europske zemlje. Da bi mogli biti nominirani za ovu, možda i najprestižniju nagradu u svijetu auto-industrije kandidati moraju zadovoljiti sljedeće uvjete. Prije svega, mora se raditi o novom vozilu, koji je već dostupan ili će to vrlo skoro biti na najmanje pet europskih tržišta te postoji mogućnost da se proda u barem 5.000 primjeraka godišnje.

Pomalo iznenađujuće, s popisa su nestali Audi A1, novajlija u premium segmentu, ali i modeli poput Kije Venge (Hyundai ix20), električnog Mitsubishija i-MIEV, kao i brojnih aduta iz VW grupe i Renaulta. S druge strane, u top 7 ušla je Dacia Duster i električni Nissan Leaf. No realno najveće šanse za pobjedu ipak se daju Alfinoj Giulietti i Opel Merivi.

Finalisti za Car of the Year 2011 su (abecednim redom):

Alfa Romeo Giulietta
Citroën C3 / DS3

Dacia Duster
Ford C-Max / Grand C-Max
Nissan Leaf
Opel Meriva
Volvo S60 / V60

Pročitajte više