Tom Hanks se zaljubio u “peglicu”, evo što su o njoj govorili u Jugoslaviji

Foto: Fiat

FIAT 126P je uz fiću bio je dan od najpopularnijih i najjeftinijih automobila na tržištu, koji je stekao niz vjernih poklonika. 

U suradnji s Yugopapirom donosimo priču o ovom automobilu u kojoj se čitateljima otkrivaju sve tajne koje bi vlasnicima tada mogle olakšati korištenje. 

>> Koliko se u Jugoslaviji moralo raditi za kupnju automobila?

Svibanj 1982.: Teško je naći vozača koji sasvim objektivno govori o svom automobilu. To vrijedi i za vlasnike Fiata 126. Jedni to čine zato što žele da njihov auto bude najbolji, dok drugi jednostavno nisu svjesni koliko mana ima njihov ljubimac na četiri točka.    

Da bismo pomogli vlasnicima "peglica", kako popularno zovu Fiat 126 P, razgovarali smo sa šefom Zastavinog servisa u beogradskom Kompresoru, inženjerom Predragom Milanovićem. Njegovo dugogodišnje iskustvo omogućilo nam je da otkrijemo koje su boljke simpatične "šestice".

Zašto neće u prvu

"Jedan od češćih kvarova koji se javljaju još u tijeku garantnog roka je lom zupčanika prve brzine, pa čak i rikverca“, rekao nam je inž. Milanović. "Prvi stupanj prijenosa ovog mališana, kao i kod fiće, nije sinkroniziran. Ovaj auto kupuju uglavnom početnici pa griješe kao i oni s više iskustva koji su navikli da u prvu ubacuju i kad se auto kreće. Tako dolazi do loma zupčanika, a tvornica ovo ne priznaje kao svoju grešku jer smatra da je do kvara došlo zbog greške u eksploataciji.

"Bilo kako bilo", nastavlja inženjer Milanović, "popravak tako "udešenog" mjenjača zajedno s dijelovima olakšat će džep nepažljivog vozača za 150 starih tisuća. Nevolja je i to što poslije popravka mjenjača obavezno treba štelati i diferencijal zbog čega je potreban specijalan alat. Vlasnici to ne znaju pa zbog nešto niže cijene popravak prepuštaju privatnicima koji ovaj alat nemaju. Posljedica je još teža - "crkava" diferencijal.

Šef Zastavinog servisa nam se žali i na nestašicu i kvalitetu rezervnih dijelova.
"Najkritičnije je sa zaptivnim materijalom", kaže Milanović. "Trenutno u skladištu imamo samo "dihtunge" glave motora i poklopca ventila. Gumice ventila koje ponekad ne izdrže ni 10 tisuća kilometara, kao i razne "semeringe" čija se kvaliteta tek sada malo popravlja, nećete nigdje naći. Tako je i u drugim servisima, a da li je za našeg vozača zaista pravo i jedino rješenje put u Italiju i koliko sve to na kraju stoji?

Nevolje sa sajlom

"Peglica već ima solidniju karoseriju. Nema žalbi na koroziju, izgleda da se tvornica potrudila da vlasnik potraži pomoć limara tek kad negdje "čukne" svog mezimca, pa peglicu valja "prepeglati".

"Kod prvih serija bilo je sitnih problema s podizačima stakla jer su ona ispadala iz žlijeba, a vjetrobrani su prokišnjavali, ali se broj žalbi smanjio. Neki vlasnici se žale na teško otvaranje vrata s unutrašnje strane, ali to začas rješavamo promjenom zavrtnja koji drži ručicu za otvaranje. Vlasnici se žale i na koroziju i zaribavanje sajle za otvaranje prednje haube - tada se mijenja cijela sajla, ali do ovoga ne bi došlo kada bi se češće podmazivala. Za to je dovoljno i nekoliko kapi sa šipke za kontrolu ulja u motoru" - rekao nam je inž. Milanović.

Paljenje "na gurku"

"Prednji trap je veoma sličan "fićinom", pa i kod "šestice" često dolazi do zaribavanja rukavaca. To se manifestira otežanim okretanjem volana. Jedino rješenje je "biksnovanje" trapa, a da biste sebi uštedjeli ovaj trošak, podmazujte ga poslije svakog pranja - to nije skupo, ali je vrlo korisno", kaže inž. Milanović.

Ni po potrošnji se ovaj mališa ne razlikuje od "fiće". A kad počne piti kao Lada, vrijeme je da se očisti karburator i podesi.

Ponekad pri startanju motora "šestice" anlaser krči

"Za razliku od drugih automobila, komanda anlasera je preko sajle. Obratite pažnju na njenu podešenost, jer se događa da i poslije paljenja motora elektropokretač ostane uključen. Posljedice su ozbiljne - dolazi do havarije anlasera, loma zupčanika, a to može izazvati druga oštećenja. Ako primijetite ovaj kvar, smjesta ugasite motor, guranjem automobila u četvrtoj naprijed-nazad pokušajte otpustiti zupčanike, a zatim, dok ne popravite kvar, palite "na gurku".  

 

Električari se žale da zaglavljuju četkice dinama, a često dolazi do kvara reglera. Ako se kontakti slijepe, lampica za signalizaciju punjenja svijetli i kada se motor isključi.
"U tom slučaju odmah skinite kleme s akumulatora kako ne bi izgorjeli dinamo i dio instalacije uslijed naglog pražnjenja akumulatora - savjetuje šef Zastavinog servisa.

"Ipak, sve ovo što smo nabrojali ne treba uplašiti sadašnje i buduće vlasnike "peglica". To je solidan mali auto, idealan za grad pa sam siguran da će se još dugo viđati na našim ulicama", rekao nam je na rastanku inž. Predrag Milanović.

Tekst: M. Jovanović (Auto svet, 1982.)

Pročitajte više