Kako spriječiti ozljede mišića ramena?

Foto: Shutterstock

DELTOIDNI mišići primarni su pokretači ramena i oni transferiraju silu iz trupa u svim snažnim pokretima ruku, zato, ako su ramena slaba cijeli gornji dio tijela je slab.

Široka ramena projiciraju sliku snage i fizičke superiornosti koja se ne može mjeriti niti s jednom drugom vizualnom karakteristikom tijela. No, u današnjem treningu ramena postoji problem. 
 
Ako se bavite dizanjem utega već neko vrijeme moguće je da ste ga osjetili, kao lagane, trenutno zanemarive neugodnosti u vašim ramenima. Te neugodnosti bi se s vremenom mogle pogoršati. Većina tih problema je na tzv. rotatornoj manšeti. Pojam koji se često čuje u razgovoru o ozljedama ramena. Rotatorna manšeta je grupa mišića i tetiva koje stabiliziraju nadlaktičnu kost u odnosu na lopaticu u ramenom zglobu. Razlog javljanju boli je neispravno ili bolje rečeno neprirodno izvođenje određenih vježbi.
 
Primjer pomoću kojeg ćete ovu ozljedu najispravnije vizualizirati jest primjer oca koji prima svoje dijete s poda i podiže ga u zrak iznad svoje glave. Laktovi mu prirodno idu uz tijelo. 
 
Bodybuilderi često koriste vježbe poput bench pressa ili potiske iza glave gdje laktove namjerne odmiču od tijela kako bi što više aktivirali željene mišiće skupine. Za takav način izvođenja vježbe ne možemo reći kako je nepravilan, ali u svakom slučaju nije prirodan. Bodybuilderi već imaju dobro razvijenu ovu grupu mišića, a ako ne koriste prezahtjevne težine te takvu vježbu kombiniraju s određenim drugim vježbama koje će izbalansirati mišiće ramena, mogu izbjeći bolove i ozljede ramena.
 
Za ostatak populacije koja vježba i koja još nema dovoljno razvijena ramena pravilan način izvođenja bio bi onaj prikazan kroz vizualizaciju oca i djeteta.
 
Izvor: Building-body

Pročitajte više