Ostvarite dobru formu uz N.E.A.T.

Foto: Shutterstock
 
N.E.A.T. možda zvuči kao super cool novi trening ili neka revolucionarna dijeta koja će vas brzo dovesti u dobru formu, ali N.E.A.T. (non-excercise activity thermogenesis) je samo termin koji predstavlja sve one obične aktivnosti koje nisu uključene u planiranu tjelovježbu. Zanimljivo je kako se takve aktivnosti mogu nesvjesno mijenjati s obzirom na količinu hrane koju jedemo i tako omesti naše ciljeve i kako, obratimo li pozornost na njih, možemo uvelike, i to vrlo lako, pospješiti našu dijetu i mršavjeti. 
 
N.E.A.T. predstavlja potrošenu energiju iz svih aktivnosti koje nisu spavanje, tjelovježba i obrada hrane u organizmu, kao što su primjerice šetnja psa, odijevanje, kućanski poslovi poput usisavanja, peglanja i sl., ali i nesvjesne aktivnosti poput komešanja u stolici, lupkanja nogom i slične radnje koje spontano radimo. Istraživanja pokazuju kako čovjek može nesvjesno povećati N.E.A.T. aktivnosti kada jede više hrane nego što mu je potrebno, ali ih i smanjiti kada je na dijeti. Dakle, kada jedete više nego što je potrebno tijelo se "trudi" dodatno potrošiti višak kalorija, a onda kada ste u deficitu smanjuje nepotrebnu potrošnju budući da dobiva manje energije nego što troši. Takva nesvjesna promjena N.E.A.T. potrošnje znatno se razlikuje od osobe do osobe i upravo ona može biti glavni razlog zašto ne možete postići željenu kilažu. Spontane dodatne aktivnosti, nastale zbog većeg unosa kalorija, mogu povećati kalorijsku potrošnju i za čak 700 kalorija dnevno što je i više nego jedan malo jači trening.
 
Potrudimo li se povećati N.E.A.T. aktivnosti možemo uz malo truda postići dobre rezultate. Pored svih novih vrsta treninga, opreme, fitness i ostalih trening centara, ponekad zaboravimo na jednostavnije načine kojima možemo ostvariti promijene. Ukoliko želite smršaviti, uz dijetu, povećajte svoje dnevne aktivnosti koje i ne moraju biti toliko zahtjevne. Ne morate sate i sate provoditi na treninzima i pridržavati se rigoroznih dijeta; dovoljno je da češće prošetate psa, hodate do posla, češće obavljate kućanske poslove, sami perete svoj automobil i sl.- dnevna kalorijska potrošnja će biti puno veća i uz malo truda izgubit ćete neželjene kilograme.

Pročitajte više