Pogreške koje radiš na traci za trčanje

Foto: Shutterstock

TRAKA za trčanje jedna je od najpopularnijih sprava u teretani, no ako misliš kako na njoj ne možeš pogriješiti, varaš se. Trener Matthew Basso i psiholog za vježbanje Jason Karp otkrivaju za Huffington Post kako muškarci i žene često rade slične pogreške dok trče na traci, a osim što tako gube na produktivnosti, riskiraju i mogućnost od sportskih ozljeda.

Radiš li i ti ove pogreške na traci?

1. Kriviš glavu dok gledaš TV

Za vrijeme trčanja u prirodi ili teretani, dobro držanje iznimno je važno. Kriviš li glavu dok gledaš TV, riskiraš mogućnost od ozljeda. Brada ti treba biti paralelna sa stopalima.

2. Misli ti lutaju

Za svaki oblik vježbanja, koncentracija je vrlo važna, a stručnjaci kažu kako ljudima na pokretnoj traci misli često lutaju. Vježbaš li bez fokusa, tvoja tjelovježba gubi na važnosti, a rezultati izostaju. Radije trči fokusirano i pravilno 7-10 minuta nego da pola sata trčkaraš po traci dok ti misli lutaju.

3. Uvijek radiš isto

Treneri smatraju kako je ovo najveća pogreška. Brojni vježbači na svakom treningu trče isti broj minuta, pod istim nagibom i na istom stupnju. Igraj se s mogućnostima koje ti pruža traka za trčanje, svaki put isprobaj nešto novo i izazivaj sam sebe. Tako ćeš puno brže vidjeti prave rezultate.

4. Ne zagrijavaš se

Premda brojni vježbači tako misle - traka za trčanje nije tu za zagrijavanje. I prije nje je važno je zagrijati se na nekom grupnom treningu ili bar razgibati vrat, kukove i zglobove.

5. Držiš se za ručke

Nije važno koliko ćeš dugo izdržati već kako ćeš trčati. Kad se držiš za ručke, ne vježbaš toliko jako te se zapravo "švercaš" kroz trening. Odradi trčanje kako spada.

Pročitajte više