Utjecaj hrane na trening

Utjecaj hrane na trening

Foto: Shutterstock

KOLIKO je važno pravilno izvođenje vježbi tijekom treninga, toliko je važna i prehrana.

Kada i što jedeš itekako utječe na to kako se osjećaš tijekom vježbanja. Donosimo pet jednostavnih savjeta kakva će ti prehrana pomoći da bolje vježbaš i povećaš fizičku izdržljivost.

1. Zdrav doručak

Vježbaš li ujutro, obavezno pojedi doručak i to sat ili dva prije treninga. Dobar doručak uključuje žitarice, nemasno mlijeko, juice i banane. Ako nisi obožavateljica doručka (iako podsjećamo kako je to najvažniji obrok u danu) ili jednostavno ga ne stigneš pojesti, nadomjesti ga nekim sportskim napitkom.

2. Veličina je bitna

Vrlo je bitno ne pretjerati s hranom prije vježbanja. Uglavnom vrijedi sljedeće pravilo:

Veliki obrok - 3 ili 4 sata prije treninga

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Manji obrok - 2 ili 3 sata prije treninga.

Užina - sat prije treninga.

3. Užina

Kvalitetna užina uključuje stvari kao što su banane ili neko drugo voće, energetske pločice, voćni smoothieji, jogurt i slično.

4. Poslije treninga

Nakon svake vrste vježbanja, obrok bi trebao uključivati i ugljikohidrate i proteine, kako bi se osnažile kosti i povećala mišićna masa. Dobar su odabir zobena kaša i bjelanjci, piletina i krumpir ili tuna i tjesteninu. U slučaju da nisi gladna, obrok zamijeni nekim "zelenim" pićem, koje također pomaže u oporavku mišića.

5. Tekućina

Kako ne bi dehidrirala, jako je bitno da tekućinu unosiš prije, tijekom i poslije treninga. Otprilike pola litre vode dva ili tri sata prije treninga, čašu vode svakih 15-20 minuta tijekom treninga, a 2-3 čaše (0,5 - 0,7 litara) nakon vježbanja. Voda je odličan izbor, no ako treniraš duže od jednog sata, radije izaberi neko sportsko piće, koje će ti dati više energije, jer ono sadrži ugljikohidrate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara