Prava istina o 8 mitova raširenih u području tjelesnog vježbanja

Foto: Shutterstock

U SVAKODNEVNOM se treningu susrećemo s brojnim i duboko ukorijenjenim mitovima. Ovdje vam predstavljamo neke od najčešćih i pružamo vam pravu istinu koja će pomoći u razbijanju navedenih mitova.

MIT 1. Obilno znojenje prilikom vježbanja pomaže kod mršavljenja.
 
Istina: Često viđamo osobe koje nošenjem raznih jakni, šuškavaca i trenirki žele pospješiti gubitak kilograma pa tako postaje normalno vidjeti osobu koja trči u trenirci i jakni na 25 stupnjeva. Obilno znojenje ne pomaže kod mršavljenja. Naime, znojenje je proces kojim ljudsko tijelo regulira vlastitu temperaturu, tj. proces kojim se ono se hladi. Znojenjem tijelo gubi tekućinu, a time i određene elektrolite te se rješava toksina. Zbog gubitka tekućine prvo vaganje nakon treninga pokazuje da je tjelesna masa niža. Međutim, kasnijom rehidracijom (uzimanjem tekućine) tjelesna masa se vraća na vrijednosti od prije treninga. Sve navedeno vrijedi i za saunu gdje je uočeni pad tjelesne mase također rezultat gubitka tekućine. Isto tako ne smije se zaboraviti da pretjerani gubitak tekućine (već od 1-2 posto tjelesne mase)  uzrokuje dehidraciju i neke neželjene posljedice - poput  umora, povraćanja, glavobolje ili grčeva u mišićima.
 
MIT 2. Za gubitak tjelesne mase najbolje su aerobne aktivnosti.
 
Istina: Nakon anaerobnog treninga metabolizam ostaje ubrzan duže vremena nego nakon aerobnog treninga, pa se stoga anaerobne aktivnosti smatraju boljima za gubitak tjelesne mase. Tijekom samog treninga veća je potrošnja kod aerobnog treninga i to iz jednostavnog razloga - jer duže traje. Ali ako gledamo zajedno trening i vrijeme nakon treninga, sveukupno je veća potrošnja energije nakon anaerobnog treninga. Također, kvalitetan trening snage usmjeren na aktivaciju što više mišića odjednom vrlo je koristan za gubitak viška tjelesne masti.
 
MIT 3. Trening snage nije dobar za mršavljenje.
 
Istina: Ovo objašnjenje nadovezuje se na prethodno. Dakle, treningom snage povećavamo količinu mišićnog tkiva što prouzrokuje veću potrošnju energije tijekom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. To bi značilo da se naš metabolizam ubrzava. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je za izgubiti na tjelesnoj masi bitno potrošiti više energije nego što je prehranom unesemo, tada nam to govori da vježbama snage idemo u dobrom smjeru u vidu kontroliranja vlastite težine. I naravno, ne smijemo zaboraviti  da je uz tjelesno vježbanje drugi najvažniji faktor kod mršavljenja - pravilna prehrana.
 
MIT 4. Trbušnjaci su najbolja vježba za ravan trbuh.
 
Istina: Enormne količine trbušnjaka neće maknuti trbuh, niti će dovesti do "pločica". Ne postoje vježbe kojima možemo "ciljati" jedan dio tijela te mršavjeti baš na tom dijelu tijela. Da bi trbušnjaci bili vidljivi potrebno je maknuti višak masnog tkiva koje ih prekriva, a to se postiže višezglobnim vježbama koje aktiviraju više mišićnih skupina odjednom. Najbolji primjer je stražnji čučanj - vježba koja se odvija u 3 zgloba (skočnom i koljenom zglobu te kuku) te koja aktivira više mišićnih skupina odjednom (prednja i stražnja strane natkoljenica, stražnjica, te mišići zdjelice i trupa). Također, važnu ulogu mogu imati intenzivnije varijante trčanja, čime također radimo na smanjenju masnih naslaga. Sažeto, prvi korak koji trebamo poduzeti je mršavljenje (kako bi skinuli višak masnog tkiva), a to je najbolje raditi kroz višezglobne vježbe snage u kombinaciji s raznim izdržajima (stabilizacijama) i raznim varijantama kardio treninga (što su one intenzivnije to bolje).
 
MIT 5. Žene ne smiju raditi trening snage s velikim težinama jer će se "nabildati".
 
Istina: Muškarci imaju preduvjete za razvijanje znatno više mišićnog tkiva od žena. Najveći razlog tome je hormon testosteron kojeg žene imaju vrlo malo u odnosu na muškarce. Iz tog razloga, trening snage s većim težinama za žene ima pozitivne učinke koje one i traže. Naime, kroz takav tip treninga žena regulira vlastitu tjelesnu masu, te radi na zategnutosti cijelog tijela. Sažeto bi to značilo - manje celulita, ravniji trbuh, čvršća stražnjica, zategnutije noge itd. Najveći poticaj ovom mitu daju slike žena koje se bave bodybuilding-om, pri čemu se zaboravlja da se u tim slučajevima radi o ekstremnim primjerima te vrlo često o učincima raznih nedozvoljenih sredstava.
 
MIT 6. Jučerašnji trening nije bio dobar ako danas ne osjećam barem laganu upalu.
 
Istina: Pogrešno je suditi kvalitetu treninga prema jačini upale ili umora koju je on prouzrokovao. Kvalitetan trening ne donosi uvijek upalu mišića, pogotovo ako se radi o treningu sportaša. Osim toga, početnici lakše dobivaju upale, a isto vrijedi i za sportaše koji se vraćaju u trening nakon stanke. Kasnije se organizam navikava na veća opterećenja pa često vrlo korisni i teški treninzi ne ostavljaju nikakve upale. Također, danas se u ozbiljnom treningu provode mnoge vrste treninga koje nisu fizički zahtjevne a opet pružaju odlične rezultate.
 
MIT 7. Treningom snage gubi se fina motorika (preciznost).
 
Istina: Puno puta smo čuli da košarkaš narušava svoj šut odlaskom u teretanu. Pravilan trening snage u kombinaciji sa specifičnim sportskim treningom (u klubovima) zasigurno ne narušava finu motoriku. Narušavanje fine motorike moguće je samo dok sportaš tek počinje s kvalitetnim treningom snage jer tada njegov organizam još nije u potpunosti adaptiran na takav tip treninga. U korist ovoj tezi ići će i informacija da velik broj NBA košarkaša radi lakši trening u teretani na dan utakmice.
 
MIT 8. Treningom snage smanjuje se fleksibilnost.
 
Istina: Treningom snage smanjuje se fleksibilnost samo u slučaju kada uopće ne radimo vježbe istezanja. Čak bi se mogla izreći i tvrdnja suprotna od iznad navedene, s jednim malim dodatkom - trening snage u kojem se vježbe izvode u punom opsegom pokreta povećava fleksibilnost. U korist pobijanju ovog mita ide i činjenica da su bodybuilderi, olimpijski dizači utega ili sportaši mješovitih borilačkih vještina u pravilu vrlo fleksibilne osobe, znatno fleksibilnije od prosjeka populacije usprkos velikoj količini mišićne mase.
 
Izvor: Fitness trener

Pročitajte više