Strategije koje će ubrzati mršavljenje

Foto: Shutterstock



MRŠAVLJENJE se sastoji od puno kockica koje morate posložiti kako bi na kraju i postigli rezultate. Upravo zato potrebno je imati više strategija koje ćemo koristiti kada se želimo rješiti masnih naslaga. Primjenite neku od ovih strategija u svom treningu i prehrani i ubrzajte mukotrpan proces mršavljenja:

Dodatan trening (HIIT + cardio)


Uz dijetu, najbolji alat za mršavljenje je trening. Dodatna aktivnost troši dodatne kalorije i zato treba odabrati onu strategiju koja će trošiti najviše. Većina rekreativaca odabire aktivnosti poput trčanja, bicikliranja, rolanja i sl., što je uredu, ali uglavnom ih rade laganim do umjerenim tempom. Međutim, takva strategija nije ni približno učinkovita kao što je to kombinacija HIIT i laganog/umjerenog cardio treninga. HIIT rutina se sastoji od intervala visokog intenziteta i intervala malog intenziteta ili potpunog odmora. Takav način rada će osigurati veliku potrošnju kalorija još dugo nakon treninga. U kombinaciji sa laganim i umjerenim radom, na takvom treningu ostvarit ćemo najveću potrošnju kalorija.

Primjerice, ako planirate biciklirati 60 minuta na kućnom bicikl ergometru, napravite prvih 20 minuta intervale velikog intenziteta; 15 sekundi sprint, 45 sekundi lagano pedaliranje. Nakon takvih 20 minuta nastavite lagano pedalirati ostalih 40 minuta. Primjenite ovu strategiju na bilo kojoj aktivnosti koju ste odabrali i ubrzajte mršavljenje.

Ugljikohidrati

Većina dijeta zahtjeva manji unos ugljikohidrata kako bi ukupno smanjili količinu kaorija koju jedemo. Mnogima to teško pada jer se vrlo brzo pojavi osjećaj gladi i onda često ne znaju kada i u koje obroke ubaciti ono malo ugljikohidrata što smiju jesti. Jedna od najboljih strategija za unos ugljikohidrata je da ih jedemo prije i poslije treninga kada su nam oni i najpotrebniji. Prije treninga kako bi osigurali dovoljno energije i adekvatnu razinu glukoze u krvi, a nakon kako bi ubrzali oporavak.

Izaberi teške vježbe

Što više skupina mišića uključimo pri izvođenju neke vježbe, to ćemo izazvati veći odgovor metabolizma. Ako želite ubrzati mršvljenje, ubacite teže vježbe u vaš trening. Ako uopće ne vježbate- počnite. Vježbe snage povoljno djeluju na mršavljenje, a izgradnjom nešto veće mišićne mase trošit ćete više kalorija i kada ništa ne radite.

Pij samo vodu

Ne treba zaboraviti kako sve što pojedemo, pa i popijemo ima određenu kalorijsku vrijednost. Zato, ako ste na dijeti, izbacite sve sokove, gazirana pića, alkohol i ostala kalorična pića, te od tekućine unosite jedino vodu. Ako je konzumirate, kavu treba piti bez dodataka. Mnogi često previde kako puno kalorija unose kroz razne napitke, pa ne znaju zašto im dijeta ne uspijeva ili ide dosta sporo. Ako ste se pobrinuli za adekvatnu prehranu, pobrinite se i za adekvatnu tekućinu- pij samo vodu!




 

Pročitajte više