Utjecaj hrane na trening

Foto: Shutterstock

KOLIKO je važno pravilno izvođenje vježbi tijekom treninga, toliko je važna i prehrana.

Kada i što jedeš itekako utječe na to kako se osjećaš tijekom vježbanja. Donosimo pet jednostavnih savjeta kakva će ti prehrana pomoći da bolje vježbaš i povećaš fizičku izdržljivost.

1. Zdrav doručak

Vježbaš li ujutro, obavezno pojedi doručak i to sat ili dva prije treninga. Dobar doručak uključuje žitarice, nemasno mlijeko, juice i banane. Ako nisi obožavateljica doručka (iako podsjećamo kako je to najvažniji obrok u danu) ili jednostavno ga ne stigneš pojesti, nadomjesti ga nekim sportskim napitkom.

2. Veličina je bitna

Vrlo je bitno ne pretjerati s hranom prije vježbanja. Uglavnom vrijedi sljedeće pravilo:

Veliki obrok - 3 ili 4 sata prije treninga

Manji obrok - 2 ili 3 sata prije treninga.

Užina - sat prije treninga.

3. Užina

Kvalitetna užina uključuje stvari kao što su banane ili neko drugo voće, energetske pločice, voćni smoothieji, jogurt i slično.

4. Poslije treninga

Nakon svake vrste vježbanja, obrok bi trebao uključivati i ugljikohidrate i proteine, kako bi se osnažile kosti i povećala mišićna masa. Dobar su odabir zobena kaša i bjelanjci, piletina i krumpir ili tuna i tjesteninu. U slučaju da nisi gladna, obrok zamijeni nekim "zelenim" pićem, koje također pomaže u oporavku mišića.

5. Tekućina

Kako ne bi dehidrirala, jako je bitno da tekućinu unosiš prije, tijekom i poslije treninga. Otprilike pola litre vode dva ili tri sata prije treninga, čašu vode svakih 15-20 minuta tijekom treninga, a 2-3 čaše (0,5 - 0,7 litara) nakon vježbanja. Voda je odličan izbor, no ako treniraš duže od jednog sata, radije izaberi neko sportsko piće, koje će ti dati više energije, jer ono sadrži ugljikohidrate.

Pročitajte više