Vježbaj uz Index Fit: Intenzivna vježba za učvršćivanje jezgre tijela

Foto: Josipa Uzelac

SEZONA blagdanskih zabava i prepunih stolova je krenula, no nema razloga za brigu! U suradnji s World Classom, Index Fit donosi vam niz izrazito djelotvornih vježbi koje će vam pomoći da vratite formu te dotjerate dijelove tijela koji su se opustili.

Ove vježbe preporučuje kineziolog i osobni trener Dario Božić, a pokazuje ih Indexova Kraljica Ana-Maria Vranić. Započinjemo s izrazito popularnom core vježbom!

1. Upor prednji na pružene ruke sa podizanjem nogu

Vježba služi za razvoj jakosti i stabilnosti trupa.

Osim površinskih mišića aktiviramo i duboke mišiće trupa koji učvršćuju i drže kralježnicu u zdravoj poziciji.

Mišići koje jačamo ovakvim treningom poznati su još i kao mišići jezgre tijela (core muscles). Najčešće ljudi misle da osobe sa izraženim trbušnim mišićima imaju jak trup, što je daleko od istine. Trbušni mišići su samo mali dio lanca koji drži našu kralježnicu i zdjelicu stabilnima.

Snažna jezgra tijela poboljšava sportsku izvedbu i unaprjeđuje posturu tijela. Osnovno pravilo kod većine stabilizacija je držati trup u neutralnoj (ravnoj) poziciji. Na taj način što veći dio tijela mora ostati u liniji. Podizanjem noge prema gore dodatno opterećujemo trup i jačamo mišice stražnjice.

Pozicija 1:

Podigni se na ruke, kao u prvi položaj za sklek. Leđa moraju biti ravna, glava pratiti liniju tijela, a stražnjica i trbuh biti zategnuti. U ovom položaju izdrži 10 sekundi.

Pozicija 2:

Ne mijenjajući poziciju ruku i leđa, podigni lijevu nogu te zadrži poziciju 20 sekundi. Vrati u početnu poziciju te ponovi s desnom nogom.

 Vježbu ponovi u 6 serija, između svake odmori pola minute.

Pročitajte više