Ako osjećate trnce u stopalima, možda imate neko od ovih zdravstvenih stanja

Foto: Shutterstock

IAKO je uloga vaših stopala ogromna, vjerojatno ne obraćate previše pozornosti na njih. Međutim, ako osjećate trnce u stopalima, teško ćete biti u stanju misliti i na što drugo.

Trnci u nogama nisu medicinski izraz, ali liječnici znaju što oni mogu predstavljati. Mogu se pojaviti na više načina, kaže ortopedinja Melissa Lockwood iz Illinoisa. "Može se činiti kao da vam je noga zaspala i pokušavate je probuditi ili se može činiti kao da je potpuno utrnula", dodaje ona. "Ponekad možete osjećati popriličnu bol ili peckanje."

Zaista može varirati od osobe do osobe. "Neki moji pacijenti to opisuju kao bockanje, dok drugi kažu da je osjećaj poput strujanja ili peckanja", kaže dr. Ilan Danan, sportski neurolog i specijalist za liječenje boli iz Los Angelesa.

Nekoliko je stanja koja mogu dovesti do trnaca u stopalima.

Dijabetes

Dijabetes se javlja kada je glukoza u krvi previsoka. "Visoka razina šećera u krvi može oštetiti živčana vlakna, ali također utjecati na male krvne žile koje opskrbljuju periferne živce hranjivim tvarima", objašnjava dr. Dhib-Jalbut. To može otežati provođenje signala u vašim živčanim vlaknima, što dovodi do osjećaja bockanja.

Multipla skleroza

Multipla skleroza je bolest središnjeg živčanog sustava, prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar. Kada netko ima MS, imunološki sustav njegovog tijela napada zaštitni omotač, mijelin, koji prekriva živce. To može dovesti do niza simptoma, uključujući trnce, slabost mišića i umor.

"Kada mijelinska ovojnica ne funkcionira pravilno ili nije prisutna na način na koji bi trebala biti, to može uzrokovati trnce", kaže dr. Lockwood. MS se ne može izliječiti, ali pravilna terapija, poput one pomoću bioloških lijekova, može pridonijeti kontroli simptoma.

Hipotireoza

Hipotireoza je uobičajeno stanje u kojem vaša štitnjača ne stvara i ne oslobađa dovoljno hormona štitnjače u krvotok, prema klinici Cleveland. To može usporiti vaš metabolizam i dovesti do simptoma poput umora, debljanja i problema s podnošenjem niskih temperatura.

Osjećaj trnaca u stopalima zbog hipotireoze vjerojatno je uzrokovan oticanjem tkiva koje vrši pritisak na živčana vlakna, kaže dr. Dhib-Jalbut.

Sindrom tarzalnog tunela

Sindrom tarzalnog tunela je u osnovi sličan sindromu karpalnog tunela, ali za vaša stopala, kaže dr. Lockwood. Stanje je uzrokovano kompresijom stražnjeg tibijalnog živca (koji se nalazi u vašem stopalu) i može uzrokovati simptome poput boli, trnaca ili obamrlosti u vašem stopalu, prema Johns Hopkins Medicineu.

Liječenje uključuje uzimanje protuupalnih lijekova ili injekcije steroida u tarzalni tunel za ublažavanje pritiska i otekline. U težim slučajevima može biti potrebna operacija.

Zatajenje bubrega

Zatajenje bubrega znači da vaši bubrezi ne izvršavaju većinu svojih funkcija, prema klinici Mayo. Kad nastupi zatajenje, vaši bubrezi ne mogu filtrirati otpadne proizvode i kemijski sastav vaše krvi prestaje biti u ravnoteži.

Simptomi, osim trnaca u stopalima, mogu uključivati manje mokrenja nego inače, zadržavanje tekućine, otežano disanje i slabost, prema klinici Mayo. Kronično zatajenje bubrega može oštetiti živčana vlakna, što dovodi do trnjenja stopala, kaže dr. Dhib-Jalbut.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuna bolest kod koje imunološki sustav osobe greškom napada njene zglobove. To može uzrokovati simptome poput bolova u zglobovima, trnjenja i oticanja.

Lupus

Lupus je kronična bolest koja može uzrokovati upalu i bol u bilo kojem dijelu tijela. Najčešće zahvaća kožu, zglobove i unutarnje organe, a može izazvati niz različitih simptoma. Razlog za trnce u stopalima kod lupusa sličan je reumatoidnom artritisu, kaže dr. Dhib-Jalbut

Alkoholna neuropatija

Alkoholna neuropatija je oštećenje živaca koje nastaje zbog prekomjernog pijenja. Može uzrokovati trnce ili obamrlost u šakama, rukama, nogama i stopalima.

Charcot-Marie-Toothova bolest

Charcot-Marie-Toothova bolest (CMT) je skupina rijetkih poremećaja koji uzrokuju oštećenje perifernih živaca. Osobe s CMT-om obično razvijaju progresivnu mišićnu slabost i mogu imati manju i slabiju mišićnu masu, navodi klinika Mayo. To može dovesti do gubitka osjeta, kontrakcija mišića i problema s hodanjem.

CMT utječe na strukturu i funkciju perifernih živaca, što dovodi do simptoma poput trnaca, kaže dr. Dhib-Jalbut. Nema lijeka za CMT, ali pacijenti mogu olakšati stanje lijekovima koji pomažu kod bolova u živcima, uz korištenje ortopedskih pomagala za hodanje.

Pročitajte više