Šest zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju uz često jedenje breskvi

Foto: Unsplash

BRESKVE su mnogim ljudima omiljeno voće koje uživaju jesti. U njima se može uživati na više načina i u različitim kombinacijama, a poželjno ih je što više uvrstiti u prehranu. Osim što su ukusne, breskve su i vrlo zdrave te se uz njih povezuje nekoliko zdravstvenih dobrobiti koje utječu na cjelokupno zdravlje.

Pozitivan utjecaj na probavni sustav

Kako prenosi Health Shots, breskve su voće koje sadrži vlakna ključna za normalan rad probavnog sustava. Otprilike sto grama breskvi ima 1,5 grama vlakana, a upravo su vlakna ključna za promoviranje zdrave probave, tvrdi dijetetičarka Devananda VM.

Redovito jedenje breskvi pomaže s problemima poput proljeva i zatvora jer osiguravaju glatku probavu i rad crijeva, ističe dijetetičarka.

Utječu na mršavljenje

Breskve su niskokalorične i ne sadrže masti, a zahvaljujući sadržaju vlakana, odličan su izbor za sve one koji žele izgubiti kilograme ili održati željenu tjelesnu težinu. Breskve su izvrstan izbor za međuobrok jer potiču i osjećaj sitosti, čime se osigurava da se osoba tijekom dana neće prejedati i odabrati možda ne toliko zdrave grickalice. 

Jačanje imunološkog sustava

Osim što su ukusne, breskve mogu pomoći ojačati imunološki sustav. Dijetetičarka ističe da jedenje breskvi "jača imunološki sustav, štiti od bolesti poput prehlade i poboljšava cjelokupnu imunološku funkciju", prenosi Health Shots. Ovo voće sadrži i polifenole te protuupalne antioksidanse koji pomažu u smanjenju upala.

Pozitivan utjecaj na zdravlje srca

Oni pojedinci koji imaju manjak kalija, češće bi trebali početi jesti breskve. Kako prenosi Health Shots, oko sto grama breskve ima 122 miligrama kalija koji može pomoći u regulaciji krvnog tlaka i u održavanju zdravlja srca. 

Zaštita kože

Jedenje breskvi utječe na zaštitu kože od štetnih ultraljubičastih zraka zahvaljujući antioksidansima, vitaminu C i beta-karotenu. Ovo voće ne štiti samo kožu, već i poboljšava njen izgled, dajući joj zdraviji i blistaviji izgled. 

Utjecaj na zdravlje očiju

"Breskve su bogate vitaminom A i beta-karotenom koji pozitivno utječu na zdravlje očiju", tvrdi dijetetičarka. Redovita konzumacija ovog vrlo popularnog voća pomaže u održavanju dobrog vida i značajno smanjuje rizik od katarakte ili sive mrene, odnosno zamućenja očne leće, prenosi Health Shots.

Pročitajte više