Dijetetičari objasnili kako piti proteinski shake za mršavljenje

Foto: 123RF

PROTEINSKI shakeovi postali su neizostavan dodatak gotovo svakom tko se bavi fitnessom ili pokušava smršavjeti. Proteini pomažu u gradnji mišića i smanjuju apetit pa su korisni i pri gubitku kilograma. Stručnjaci savjetuju unositi 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne mase dnevno, što bi značilo da će žena od 60 kilograma koja želi smršavjeti dnevno unositi 48 grama proteina u organizam.

Kako biste došli do željenog cilja, trebate odgovarajuće proteine jer ako ne budete pažljivi, možete usporiti napredak. 

Dijetetičarka Jillian Kubala kaže kako je važno obratiti pozornost na sastojke i nutritivne informacije kada birate proteinski prah.

''Tražite one koji nemaju šećera ili su zaslađeni stevijom. Izbjegavajte one koji imaju umjetan okus, boju ili konzervanse. Što je manje sastojaka, to bolje. Izvrstan odabir su izolat proteina graška, protein mliječne sirutke, kolagen peptid, protein integralne riže i protein konoplje.''

Oni koji žele izgraditi mišiće, a ne nužno izgubiti na težini, trebali bi popiti shake nakon vježbanja. Za one kojima je cilj smršavjeti, vrijeme igra važnu ulogu.

''Ako često posežete za grickalicama ili keksima, proteinski shake je bolja i zdravija opcija. Ako proteinskim prahom pokušavate nadomjestiti nezdrave obroke, unosit ćete zdrave nutrijente i dulje biti siti te tako smanjiti apetit'', dodaje dijetetičarka Natalie Rizzo.

Ipak, još uvijek će biti važno održavati kalorijski deficit, odnosno unijeti manje kalorija nego što ih trošite. 

Ako želite da vam proteinski shake bude obrok, dijetetičari savjetuju da mu dodate još neke sastojke, poput voća.

''To je onda zasitan, a brz doručak. Ako inače ne doručkujete, proteinski shake bi vam mogao prijati'', smatra Kubala.

Za ostale obroke u danu proteinski shake ne osigurava dovoljno nutrijenata.

''Ne savjetujem zamijeniti cijeli obrok proteinskim shakeom jer se neki nutrijenti, poput vitamina, minerala i vlakana, mogu pronaći u voću i povrću'', kaže Rizzo i savjetuje da, ako nemate vremena za ručak, odaberete proteinski shake, ali uz sendvič i salatu.

Pročitajte više