Holivudski glumac već 10 godina ne jede meso, tek povremeno si priušti malo ribe

Foto: EPA

BEN STILLER 2014. obolio je od raka prostate, a godinama nakon što je pobijedio opaku bolest vodi zdrav, fit i aktivan život.

Još 2012. Conanu O'Brienu otkrio je da se pridržava veganske prehrane. Dvije godine kasnije na blogu je napisao da mu je zahvaljujući ranom testu probira na rak prostate dijagnosticiran rani stadij tog raka. I uspješno se izliječio.

"Rak prostate dijagnosticiran mi je 13. lipnja 2014. 17. rujna te godine dobio sam nalaz koji je otkrio da ga više nemam. Tri mjeseca između ta dva datuma bila su luda vožnja toboganom s kojom se može identificirati oko 180 tisuća muškaraca godišnje u Americi", napisao je.

Svoje iskustvo iznio je kako bi potaknuo muškarce na preglede i da se ne srame razgovarati sa svojim liječnicima o raku prostate, koji je često bez simptoma dok ne dođe u uznapredovalu fazu.

Stiller je i dalje uglavnom vegan

Stiller ne voli govoriti o svojoj prehrani, ali prema svim pokazateljima i dalje je većinu vremena vegan. Tek rijetko konzumira malo ribe, a u kombinaciji s fitness režimom koji slijedi, sposoban je trčati poput atletskih zvijezda.

U svoju prehranu uključuje što više jela biljnog podrijetla i daje naslutiti da u veganskoj hrani uživa jednako kao i prije deset godina. I njegova supruga Christine Taylor slijedi isti režim.

"To je dosta promijenilo našu razinu energije. Ponekad ne shvatite dok vam netko ne kaže da vam koža izgleda nevjerojatno. To pripisujem veganstvu", izjavila je Taylor 2012. za časopis People.

Stiller i njegova kći nedavno su primijećeni kako jedu u novom restoranu biljne hrane PlantPubu. Pridružio im se i John Travolta sa svojom kćeri. PlantPub se reklamira pod sloganom: "Jedite biljke, pijte pivo."

Restoran se nalazi u Cambridgeu u Massachusettsu i u Fenway Parku, a poslužuje biljne varijante klasične hrane koja se servira u pivnicama, poput krilca i hamburgera.

Dobrobiti prehrane na bazi biljaka u liječenju raka prostate

Istraživanja pokazuju da biljna prehrana značajno smanjuje rizik od razvoja raka prostate. Jedno istraživanje pokazalo je da muškarci koji su vegetarijanci imaju 31 posto manji rizik od razvoja raka prostate, dok pesketarijanci imaju 20 posto manji rizik.

Druge studije pokazuju da izbjegavanje mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od raka prostate do 60 posto. Stručnjaci tvrde da zamjena mesa i mliječnih proizvoda mahunarkama, avokadom i drugom biljnom hranom može značajno poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od raka.

Pročitajte više